שינויים, גילויים וסודות באמסטרדם

26/05/2016
אמסטרדם

רואה עולם מארחת – איילת לוי  ArtYelet

 

בקיץ הקרוב אנחנו חוזרים להולנד.

אחרי שנתיים בה דגמנו בהנאה מרובה את הוד מעלתה בריטניה , החלטנו להוריד הילוך וללכת על יעד זול (גרמניה) ואהוב (הולנד).

את אמסטרדם השארנו לסוף הטיול, כצ'ופר העירוני שלי.

בינתיים אני קוראת על מקומות מיוחדים שנפתחו בעיר, בתי קפה, חנויות עיצוב או וינטג', שווקים, סיורים מיוחדים וכך הגעתי אל איילת לוי שמתגוררת באמסטרדם היפה.

איילת לוי,  עד לא מזמן יועצת בכירה שהחליטה לעזוב את העולם התאגידי ולחבר את אהבתה לאנשים, אומנות, יצירה, נופים והנאה מהחיים, ולהקים את  ArtYelet, סיורי וינטג', מפגשים וסדנאות עם אמנים בהולנד ובדרום מערב צרפת (בעברית) המשלבים מפגשים אישיים עם אמנים ומקומיים, צייד אוצרות (החל מבגדים, תיקים ותכשיטים וכלה בכלי בית ורהיטים), אמנות, נופים, וארוחות טובות.

הזמנתי את איילת להתארח ב'רואה עולם' ולספר על תכלית מחודשת לבניינים באמסטרדם

 

 

אמסטרדם, שינויים, גילויים וסודות

 

אמסטרדם דינמית ומשתנה ללא הרף וקשה לי לעמוד בקצב המסחרר שלה. בכל סיור ציד אוצרות וינטג' שאני מובילה, ביקור בגלריה ייחודית או סתם שוטטות אני מגלה דברים ופרוייקטים חדשים, מקומות ששינו או עומדים לשנות את ייעודם המקורי והכל קורה כל כך מהר.
כמו אצל הרבה אנשים, בהרבה ערים עתיקות אחרות, גם באמסטרדם חלים חוקי שימור נוקשים והרבה פעמים חזיתות (הבתים) לא מסגירות את מה שבאמת "יש" מעבר לסף הדלת. חיים, רחובות ובנינים שלמים עוברים שינויים פנימיים אינטנסיביים ותהליכים של הענקת תכלית מחודשת, ועד שלא נכנסים פנימה לא מבינים בכלל את גודל השינוי.

דינמית ומשתנה

דינמית ומשתנה

 

Volkshotel

במהלך שינוי התכלית הפרטי שלי (אפשר לקרוא עליו כאן), אחד המקומות שגיליתי והתאהבתי בו לגמרי בטעות לאחרונה הוא ה Volkshotel. בניין בטון (יש אומרים מכוער) שנבנה בתקופת הברוטאליזם לפני כ 50 שנה לשמש את ה De Volkskrant – עיתון מוביל וחשוב בהולנד. הבניין עבר מספר גלגולים עד שממש עמד לפני הריסה וניצל בזכות תוכנית להענקת תכלית מחודשת והיום משמש כמלון, בר ומועדון.

בית הקפה\ הבר

בית הקפה\ הבר

 

מבט מן הכניסה

מבט מן הכניסה

 

מבחוץ, הבניין נראה אותו הדבר כמו בשנים ששימש את העיתון, למעט החלפת המילה KRANT ב HOTEL בשלט שעליו והוספת מרקיזה אדומה בכניסה. אבל כשנכנסים, העיצוב והפריטים האקלקטים, עם דגש על מיחזור ווינטג' אותנטי עם פריטים מאמצע שנות ה60 (הבניין נחנך ב 1965) וה 70, הם שיוצרים חיבור ודו שיח ישיר בין ההיסטוריה של הבניין והגלגולים שהוא עבר עד להחיותו והפיכתו למלון.

 

אמסטרדם
DVKכיסא טלפון

אהילים מפחיות שתיה

אהילים מפחיות שתיה

 

בנוסף, יש במלון חדרי ישיבות מדליקים, עם ריהוט וינטג' ואווירה נעימה עד כדי כך, שלשבריר שנייה התגעגעתי לחיי הקודמים …. וכהוקרה להיסטוריה האמנותית של הבניין, יש גם חללי תצוגה יחודיים כמו תערוכה קטנטנה של אמן שמושפע מקרני-איילים בחלון קרוון שממוקם בקומת הקרקע של המלון.

 

קראוון עם תצוגה

קראוון עם תצוגה

 

 Amsterdam Antlers by Geweldig Gewei

Amsterdam Antlers by Geweldig Gewei

 

droog

מקום אחר שגיליתי בטעות הוא droog. אמנם שמעתי על המקום ועברתי לידו המון פעמים בסיורי הווינטג' שלי, אבל משום מה לא יצא לי להיכנס. בפעם הראשונה שנכנסתי בכלל לא ראיתי את השלט שלהם, עברתי את דלת הכניסה ומשהו באחד מחלונות הראווה משך את תשומת ליבי אז חזרתי אחורה ונכנסתי. לאחר סיבוב די ארוך קלטתי שזה למעשה הdroog ששמעתי עליו כה רבות.

פינה בבית הקפה

פינה בבית הקפה

 

מנורה בעיצוב DROOG

מנורה בעיצוב DROOG

 

בצורה כמעט אינסטינקטיבית הניגוד בין הבניין העתיק (בן מאות שנים) לבין תוכנו המודרני הם אלו שיצרו אצלי כר השראה נרחב, ולאט לאט, בכל ביקור אני מגלה רבדים נוספים שקושרים בין ההיסטוריה המקומית לבין הבניין וגם לסיפור האישי שלי. לדוגמא, בין מיצגי ופרטי האמנות השונים בבית הקפה שממוקם בקומה הראשונה מצאתי:
שני צילומים של צ'יפס (המאכל הלאומי)
גירסה רקומה של ציור גילדת סוחרי הבדים של רמברנדט שהוזמנה על ידי droog כהוקרה היסטורית לגילדת סוחרי הבדים שפעלה בבניין. התמונה המקורית של רמברנדט היתה תלויה שם.
ובזווית האישית, קארמה או לא, תמיד טקסט על ספל הקפה שלי היה THE FAITH IN FREEDOM ….

droog ציפס

צ'יפס

 

 

 

 

 

 

 

 

גילדת הבדים

גילדת הבדים

 

הקראמה שלי!

הקראמה שלי!

 

בכל פינה מסתתרת איזו עבודת אמנות, בקומת הקרקע ממוקמת החנות בה מוכרים פרטים מעוצבים, לצידה ישנה גלריה שבה נערכות תערוכות ובפאטיו יש גן אגדות\מעשיות מרהיב. לצד בית הקפה בקומה הראשונה יש חדר עם מיצג וידאו וחדר ישיבות ששווה להציץ בו.

גן האגדות\מעשיות

גן האגדות\מעשיות

 

גן האגדות\מעשיות

גן האגדות\מעשיות

 

art'otel

את ה art'otel (או ה-ארט) אני מכירה מקרוב. יצא לי לישון בו בחדר פינתי מדהים, לאכול במסעדה המצויינת וגם ליהנות מהבר המעולה שלו המתמחה בקוקטיילים המון פעמים. ביקרתי והשתתפתי בפתיחת תערוכות שמתקיימות בגלריית המלון שממוקמת במרתפו, צפיתי בחתונה שהתקיימה בגלריה וקיבלתי סיור פרטי שכלל גם ביקור חטוף וסודי בכספת המקורית של הבניין שכיום משמשת כחדר אחסון. ובכלל הארט, הוא גם המקום בו אני נוהגת לערוך פגישות במרכז העיר.

artotel safe

הכספת

 

artotel אמסטרדם

אווירה כללית

 

הבניין המרשים בו ה art'otel ממוקם כיום נבנה בתחילת המאה הקודמת לשמש כמטה ה Koninklijke Hollandsche Lloyd, (בתרגום חופשי לאנגלית: Royal Dutch Lloyd) חברת ספנות הולנדית שפעלה בין אמסטרדם לדרום אמריקה והיה לאחד הבניינים היקרים ביותר באמסטרדם.

המבנה עוצב על ידי אוורט ברמן, אדריכל שעיצב גם את ה Lloyd Hotel. לאורך השנים, הבניין עבר מספר גילגולים כולל הפיכתו לבית משרדים משמים שכלל את משרדי הטאבו ואיבד את תכולתו ההיסטורית, כך שלכאורה אין שום קשר בין "קליפת" הבניין שנשמרה במצבה המקורי לבין העיצוב של ה art'ote, אך כשנכנסים פנימה ולמרות הניגוד העצום בין החיצוני לפנימי, יצירותיו של אמן הבית, Joep Van Lieshout בנושא פריון, הגלריה שמציגה בכל כמה שבועות תערוכה חדשה, והאורחים עם סיפוריהם השונים, באים והולכים – ובדרך לא דרך, ממש כמוני, נוגעים ועוברים מטמורפוזה, התחדשות וגילגולי חיים, תכליתים ופנימיים כמו הבניין.

artotel פריון

מנורה מעוצבת במסעדה

מנורה מעוצבת במסעדה

 

פינה נסתרת

פינה נסתרת

 

עבודה של אמן הבית Joep Van Lieshou

עבודה של אמן הבית Joep Van Lieshou

 

מלון ארט אמסטרדם

גלריה

 

Magna Plaza

את בניין הMagna Plaza המשמש כיום כקניון, זכיתי להכיר ולבקר בגלגולו המקורי והקודם כבית הדואר המרכזי של אמסטרדם. פעם, לפני יובלות, הייתי מגיעה לשם בכדי לשלוח דברי דואר. אני זוכרת את ההד והצלילים, את צילצולי הטלפונים (צליל של טלפון עם חוגה) ואת הלמות החותמות, את הפקידים חמורי הסבר, את אשנבי השירות מעץ עם דלפק קטן, שרוט מרוב שימוש, עם ספוגיות רטובות לבולים ועטים שחורים המחוברים בשרשרת מתכת לאשנב.

אמסטרדם קניות

חלל מרכזי

 

גלריה צדדית, תקרת זכוכית

גלריה צדדית, תקרת זכוכית

 

אני זוכרת את עצמי מתרגשת מכל ביקור בבית הדואר, מביטה בהשתאות למעלה, למרום ארבעת הקומות. בוהה בקשתות המקיפות את החלל המרכזי לכל גובהו, בכרכובי הראש השונים המייצגים בצורה סטריאוטיפית גברים ממדינות שונות בקומת הקרקע (ממוקמים בין הקשתות), מרימה עיניים גבוה, לתקרת הזכוכית. אני זוכרת, את רעש הגשם המכה עליה בעוצמות שונות ומקצבים שונים ומהדהד בבניין. את גרמי המדרגות עם חלונות הוויטראז' ועבודות פרזול יפהפיות.

ראש גבר ברזילאי סטריאוטיפי)

ראש גבר ברזילאי סטריאוטיפי

 

ראש גבר איטלקי סטריאוטיפי

ראש גבר איטלקי סטריאוטיפי

 

כשנבנה, בשלהי המאה ה19, ספג הבניין המון ביקורת, כעס ולעג. הוא לא התאים לתרבות הקלווניסטית השמרנית ההולנדית (שבין היתר, דוגלת בצנעה), נחשב כמנקר עיניים וכלא ראוי למשרד ממשלתי. בנוסף, למרות שהבניין נחשב היום לפנינה אדריכלית , בזמנו הסגנון בו נבנה נחשב כמכוער (שמרנים כבר אמרנו).

פרזול בחדר מדרגות

פרזול בחדר מדרגות

 

חלון ויטארז' בגרם מדרגות

חלון ויטארז' בגרם מדרגות

 

בסופו של יום, עם הקידמה הטכנולוגית גם משרד הדואר ההולנדי עבר הפרטה ושינויים אירגונים רבים, נכסים עמדו ריקים והוצאו למכירה כולל בניין הדואר המרכזי של אמסטרדם שנרכש על ידי Sven-Erik Magnusson, איש עסקים שוודי בסוף שנות השמונים של המאה הקודמת, בסכום מגוחך ובמטרה להפכו לקניון. שם הקניון Magna הוא נגזר משם משפחתו של הקונה.

לי יש אוצר, זכיתי להכיר ולחוות את הבניין במצבו וייעודו המקורי. השינוי לדעתי, רק גורע ואין שום קשר בין העבר להווה לא ברוח ולא בחומר. עדיין ניתן ליהנות מהארכיטקטורה, אך האופי, הצלילים הייחודיים נעלמו בעקבות השינוי. הביקור בבניין לצורך כתיבת הפוסט הזה, חיזק לי את חשיבות הנאמנות העצמית ושמירת המהות האישית.

לסיכום, שלוש אגדות אורבניות הקשורות למקום:
בזמן מלחמת העולם השנייה ולפני כיבוש הנאצים הוצבה יחידת צבא\משטרה לשמירה על שלושה בניינים אסטרטגים צמודים וחשובים באמסטרדם, בית הדואר, ארמון המלכה, ומרכזיית הטלפון הראשית של העיר שגם הפכה למלון מאוד מפורסם שעליו תוכלו לקרוא מייד.

אחרי מלחמת העולם השניה הבניין היווה מקלט לחסרי בית.

בעיר ניו-יורק קיים העתק זהה לבניין הדואר המרכזי.

 

W Hotel

מעבר לכביש לצד ה Magna Plaza ממוקם בניין בסגנון שונה לחלוטין. אין בו קו אחד מעוגל, יש בטון, לבנים חומות, קירות גבוהים ישרים וקווים נוקשים. זהו אותו בניין ששימש כמרכזיית הטלפון הראשית של אמסטרדם וממש לא מזמן שינה את יעודו למלון יוקרה, ה "W". הניגוד בין שני הבניניים כל כך ניכר שצריך שניה לנשום. עיצוב הבניין המקורי נעשה ב 1925 על ידי Joseph Crouwel שהושפע מעבודתו של Frank Lloyd Wright.

אמסטרדם

מבואה

 

אמסטרדם

עוד לפני שתכנסו (הכניסה ממוקמת מאחור, ברחוב ה SPAUI המפורסם) תרגישו "תכליתיות" ו "יעילות". המבואה הקטנה, על קירותיה המצופים מתכת, דלפק הקונסיירז' מזכוכית והמנורות מצינורות (תסתכלו למעלה) מחזקת את ההרגשה. דמיינו את העובדים נכנסים בבוקר בתכליתיות, רצים במעלה המדרגות לעמדתם, שולחנם, משרדם וכו', עובדים… ויוצאים ביעילות בתום יום העבודה ברוב חשיבות עצמית מבניין כל כך חשוב.

תתחילו להרגיש שה "תכליתיות" וה "יעילות" מתפוגגות כשתכנסו למעלית המובילה לאזורים הציבוריים הממוקמים בקומה השישית (לובי, קבלה, בר מסעדה וכו), פיר המעלית כולו מהווה עבודת אמנות אחת המהווה מעבר וניגוד (מכוון לדעתי) לקווי הבניין הנוקשים ולחלק מהאלמנטים שבו (לדוגמא, אריחי חיפוי הקירות המתכתיים והמחומשים).

מזהים את הקוי המחומש?

מזהים את הקו המחומש?

 

אווירה כללית

אווירה כללית

 

כשתגיעו למעלה, הדבר הראשון ולדעתי המדהים והשווה ביותר הוא הנוף. לב ליבה של אמסטרדם המשתקף והנשקף מבעד לחלונות הגדולים המקיפים את כל הקומה ומהמרפסות הממוקמות בהיקף הקומה. אפילו אם קר, אפילו אם יש רוח- צאו למרפסת.

השתקפות גג ארמון המלך בחלונות הW

השתקפות גג ארמון המלך בחלונות הW

 

גג המגנה פלאזה נשקף דרך חלונות הW

גג המגנה פלאזה נשקף דרך חלונות הW

 

אלמנטים חוזרים

אלמנטים חוזרים

 

האזורים הציבוריים מעוצבים ומעוררי השראה, צבעוניים ומגוונים. עם אלמנטים חוזרים לדוגמא, המחומשים בקבלה והצינורות בבר והחוצצים בין אזורי הישיבה. עניין עיצובי מעניין נוסף לטעמי, הוא הצבע. ברונזה, צהבהב, מתכתי שחוזר בהמון אלמנטים ולמעשה מאוד דומיננטי אך בו זמנית משולב נפלא עם צבעים ומרקמים אחרים. שווה לכם גם להעיף מבט בחלל המרכזי שמשקיף לחצר פנימית עם חלונות חדרי האורחים הדומים לקווי הבניין הנוקשים.

 

X BANK

בניין ה X BANK, הוא בניין נוסף שעבר כבר שינויי אחד ונמצא בשינויי תכלית נוסף ממש בימים אלו והוא גם האחרון לפוסט הזה.

ה X BANK ממוקם ממש מול הכניסה ל W ולמעשה חלק מקומפלקס ה W. כפי שניתן לנחש, ה X BANK תפקד כאחד הבניינים של ה BANK KAS, בנק הולנדי, הפעיל גם כיום ובעל היסטוריה מרשימה (יש קישור למידע בתחתית הפוסט). הבניין בעל מראה קלאסי, ברובו מצופה באבן טבעית עם בניית בטון מעודנת, בעל קמרונות מפוארים, לבן ושונה לחלוטין מבניין ה W.

חממת יצירה שוקקת

חממת יצירה שוקקת

 

אמסטרדם

שלב השינויי הראשון הפך את קומת הקרקע ואת הקומה הראשונה למתחם מרשים, בו יוצרים ואמנים שונים מכל התחומים מציגים את עבודותיהם. הכל הכל עומד למכירה – כולל דלפק מכירה שבעברו היה קיר כספות פרטיות, אופניים, כלי בית וחפצי נוי מעוצבים.

הכל זהב, הכל זהב)

הכל זהב, הכל זהב

 

X כללי

 

חולצה שעוצבה במקור לליידי גאגא וספק אקדח ספק רובה מזהב ב 80,000 יורו . השילוב בין עבודת אוצר האומנות ואוצר העיצוב יוצר חוויה טורפת חושים, הצבעים, התצוגה והפריטים המוצגים חיים בהרמוניה מושלמת. לעיתים נערכות במקום תצוגות אופנה קטנות ואיכותיות. ואם הזכרתי חיים, אז לצד מתחם התצוגה המדהים בקומה הראשונה ממוקמת לה מסעדת ה DUTCHES המרהיבה שהשף חיים כהן בנה את תפריטה.

 

החולצה שעוצבה לליידי גאגא

החולצה שעוצבה לליידי גאגא

 

וזה המחיר שלה

וזה המחיר שלה

 

השינוי השני – שמתחולל ממש בימים אלו באמסטרדם הוא הפיכת הקומות העליונות של הבניין לסוויטות יוקרה והקמת ספא שיצריכו ביקור נוסף בעתיד.

לסיום, כפי שכתבתי בתחילת הפוסט: "חזיתות (הבתים) לא מסגירות את מה שבאמת "יש" מעבר לסף הדלת. חיים, רחובות ובנינים שלמים עוברים שינויים פנימיים אינטנסיביים ותהליכים של הענקת תכלית מחודשת, ועד שלא נכנסים פנימה לא מבינים בכלל את גודל השינוי".

 

אני אוהבת כלבים מכל הסוגים)

אני אוהבת כלבים מכל הסוגים

 

תודות וקרדיט:

ממ
קרדיט ותודות לאוריה לוי על הצילומים: www.urialevy.com

תת
מידע על התמונה המקורית של רמברנדט בויקיפדיה
מידע על חברת הספנות Koninklijke Hollandsche Lloyd
מידע על Joep Van Lieshout
מידע על KAS BANK

 

איילת

איילת

 

לסיום, הזמנתי את איילת לענות על השאלון המקוצר:

על איזה יעד את מפנטזת?

זו שאלה מאוד קשה כי אני מתאהבת סדרתית במקומות וכי יש כל כך הרבה יעדים שעדיין לא ביקרתי, בזמן האחרון אני מפנטזת על אי, עם מזג אוויר נעים, מפרצים וחופים חוליים.

לאן לא תחזרי?

פעם חשבתי שלעולם לא אחזור ל vise שבבלגיה, כי עברתי שם חוויה לא נעימה כשטיילתי באירופה לבד לפני 30 שנה. אבל, vise ממוקמת ממש צמוד למאסטריכט שבהולנד, ועל ציר מרכזי דרומה, כך שבהמון נסיעות לצרפת, בלגיה, לוקסמבורג או איזורים מסויימים בגרמניה יצא לי לעבור שם. ולפני כמה שנים אפילו עצרתי שם לצהריים.

למה את הכי מתגעגעת בארץ?

פעם הייתי עונה מייד שהגעגוע הוא לאנשים שיקרים לי, היום עם הטכנולוגיה – לדוגמא, פייס טיים ושיחות הוואטס אפ, הגעגוע מקבל מימד אחר. כי אני איתם שם בכל מקום, רואה, חווה ונמצאת, אמנם במימד שונה, אבל נמצאת – וכמובן גם בכיוון ההפוך, הם איתי. כיום אני מאוד מתגעגעת לישיבה על חוף ים, מתרוקן, ממש על קו המים או בתוך המים בשקיעה.

מה את אוהבת באמסטרדם?

באמסטרדם אני מאוד אוהבת את הארכיטקטורה, את ההיסטוריה, האומנות, את האנשים, התעלות, הסימטאות והחצרות הקהילתיות הסגורות. את שפע השונות שהיא מציעה ואת החיות שבה.

איך את מתעדת את הטיולים שלך?

את הטיולים שלי ושלנו אני מתעדת בעיקר בתמונות. תוך כדי הטיול אני ״עסוקה״ בלספוג ובלצלם. ולא מסוגלת לכתוב.

 

נוסעים בקרוב לאמסטרדם?

מוזמנים להצטרף לרשימת התפוצה של רואה עולם ולקבל למייל לינק למפה אינטראקטיבית של אמסטרדם  עם מסעדות, חנויות, אתרים, מוזיאונים, בתי קפה ועוד.

(בהכנסת כתובת המייל שלכם הנכם מאשרים קבלת דיוור דו חודשי מרואה עולם עם התראות על פוסטים חדשים).


טרמינל » הולנד » שינויים, גילויים וסודות באמסטרדם

תגובות פייסבוק

לקריאה נוספת

10 Comments

נטעלי 27/05/2016 at 8:10 pm

הייתי באמסטרדם באפריל האחרון, התאהבתי וחזרתי עם טעם של עוד. ממליצה על המלון שהיינו בו – מהמם ומעוצב בשם Hoxton. יש לי תחושה שאיילת תאהב את הסגנון 🙂

Reply
מיכל מנור 27/05/2016 at 11:48 pm

תודה רבה נטעלי על התגובה, הולכת לבדוק את המלון…:-)

Reply
carina weber 28/05/2016 at 7:47 pm

לא נעים להודות, אבל פעם אחרונה שהייתי באמסטרדם הייתה בשנת 1999….!!!! לא מאמינה שזה היה לפני 17 שנים!!! אני כזו זקנה. אבוי. אהבתי את אמסטרדם, אבל מכיוון שהיא הייתה אחד מהיעדים בתוך טיול גדול לאירופה, היא קצת הלכה לי לאיבוד בתודעה ומאז לא חשבתי לחזור אליה. לפני 3 חודשים, אני ודרור חשבנו לנסוע לכמה ימים. חשבנו על ברלין, בודפשט, ברצלונה. כולם יעדים שכבר ביקרנו בהם. אמסטרדם לא עלתה בכלל כאופציה.
הפוסט הזה גורם לי לשקול מחדש את היעד הזה. פתאום אני שואלת את עצמי- רגע, למה לא אמסטרדם?!
נהניתי ממנו במיוחד. יש לי הרבה מקומות שאני בוודאי אבקר בהם בנסיעה הבאה שלי לאמסטרדם.תודה 🙂

Reply
מיכל מנור 28/05/2016 at 8:48 pm

כרינה, אמסטרדם והולנד ממש מחכים לך – העיצוב, החדשנות, השלווה, הירוק….אז למה לא בעצם? ותחילת ספטמבר זה עיתוי נהדר!!!

Reply
מירב אליהו 30/05/2016 at 9:55 pm

רק חזרתי משם, ממש היום ואני כ"כ מצטערת שלא קראתי את הפוסט הזה לפני הנסיעה.
עוררת בי סקרנות מחודשת כלפי העיר וסודותיה. תודה!!

Reply
מיכל מנור 30/05/2016 at 10:15 pm

מירבי, הנה סיבה לחזור לאמסטרדם, דירה מהממת כבר מצאת שם….:-)

Reply
Dalit 01/06/2016 at 10:38 pm

איזה מקומות מדליקים. הייתי שמחה לבקר בכל אחד ואחד מהם. מוסיפה לרשימה:)

Reply
מיכל מנור 03/06/2016 at 11:31 am

תודה רבה דלית,
תפנו סופשבוע ותקפצו לאמסטרדם….ייתרון המגורים באירופה….

Reply
שלי 11/11/2016 at 12:20 pm

….הגעתי לבלוג הזה ממש במקרה (חיפשתי כתובת לחנות דברי בית)….גרה באמסטרדם וחייבת לציין שזהו אחד הפוסטים המושקעים והיפים של ועל העיר…חידשת אפילו לזקני העיר,שאפו!

Reply
מיכל מנור 11/11/2016 at 1:02 pm

תודה רבה שלי,
כל המחמאות מגיעות לאיילת לוי היקרה.
איזה כייף לך שאת מתגוררת באמסטרדם…:-)

Reply

Leave a Comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com