סיור בלודז' – עיר הלבנים האדומות

15/09/2021
לודז' - מפעלים

המלצות לביקור בעיר לודז', פולין

"לודז' היא עיר של ניגודים" מספר לי בהתלהבות תומאש קורלבסקי, ראש לשכת התיירות של לודז', בארוחת צהרים משותפת, במסעדה בעיר "היא לא דומה לאף עיר פולנית אחרת והיא מייצגת את פולין החדשה, לודז' תמיד הייתה עיר של חדשנות ושל יצירתיות וגם כיום היא ממשיכה בקו הזה"

בקיץ האחרון, הוזמנתי לסיור עיתונאים בעיר לודז'.

חוץ מגטו לודז' וממפעל לודז'יה (אותו הקימו יוצאי לודז') לא היה לי הרבה מושג על העיר. במהלך הסיור המרתק גיליתי שמדובר בעיר פוסט תעשייתית, לשעבר בירת הטקסטיל של מזרח אירופה, שעברה כמה וכמה משברים במהלך המאה העשרים ובעשור האחרון היא עוברת תהליך של התחדשות מעיר תעשייתית אפורה לעיר יצירתית ירוקה.

את כל מה שלמדתי על העבר וההווה של לודז', כולל סיפורה של הקהילה היהודית המפוארת, כתבתי בהרחבה בכתבה במגזין מסע אחר.

כעת אני מזמינה אתכם לקבל המלצות לביקור מוצלח בעיר לודז', עיר הלבנים האדומות:

לודז' – תעודת זהות קצרה

לודז' היא העיר השלישית בגודלה בפולין. בפולנית הוגים את שמה וודג'.

היא נמצאת על הדרך המובילה מוורשה מערבה לורוצלב או פוזנן וגם ניתן לעצור בה בדרך דרומה לקרקוב.

המרחק מוורשה הוא שעה וחצי ויש רכבות המחברות בין ורשה ללודז'.

לודז' היא עיר שמובילה מהפכה של התפתחות עירונית וחדשנות בפולין, תוך כדי שימור העבר שלה.

בשנת 2017 להיכלל ב'רשת ערי היצירה של אונסק"ו' ונקראה בשם 'עיר הקולנוע של אונסק"ו'.

ממש לאחרונה היא זכתה להיכלל ברשימת “Best Of The World 2022” של המגזין הבינלאומי National Geographic Traveller בקטגוריית "קיימות".

מלון PURO

הוזמנו ללון במלון מרשת PURO הפולנית ומאד שמחנו על הבחירה כי מדובר ברשת של בתי מלון בוטיק מעוצבים שנותנים ביטוי לאמנים ומעצבים פולניים מקומיים.

המלון היפהפה והמעוצב בצורה מרשימה נמצא במיקום מושלם. מול מתחם מנופקטורה והארמון של פוזננסקי ובמרחק של כמה דקות הליכה מתחילת רחוב פיוטרקובסקה.

בית המלון כולל גם בית קפה מקסים, מסעדה, בר על הגג ואפילו בית קולנוע קטן המקרין סרטים לאורחי המלון בלבד.

אז אם אתם מגיעים ללודז' זה המלון הכי מושלם בעיר ולמרות שמדובר במלון בטויק, ארבע הכוכבים, הוא בכלל לא יקר (עלות חדר ללילה בסביבות  200-400 ש"ח)!!!!!

להזמנת המלון

כתובת: Ogrodowa 16

מלון PURO לודז'

מנופקטורה – Manufaktura

לפני מלחמת העולם השנייה היו בלודז' כ1200 מפעלי טקסטיל, גדולים וקטנים כאחד. העיר, כאמור, הייתה מרכז ייצור הטקסטיל המרכזי של אירופה ואף כונתה "מנצ'סטר הפולנית". רוב המפעלים הולאמו בזמן הכיבוש הסובייטי ונסגרו וננטשו בסוף המאה העשרים.

אחד ממפעלי הטקסטיל הגדולים ביותר היה המפעל של איל הטקסטיל היהודי, ישראל קלמן פוזננסקי. רגע לפני שדחפור הרס את מבני המפעל כדי להקים על השטח משהו חדש, חברה צרפתית הגישה בקשה לשמר את המבנים הישנים ולהקים על השטח מרכז ייחודי של פנאי ותרבות.

מתחם מנופקטורה שנפתח בשנת 2006 היה אבן הפינה ל"דרך האבנים האדומות" – מסלול תיירותי שכולל עוד כמה וכמה מפעלים נטושים שהפכו למרכזי קולינריה, אמנות וקניות.

Manufaktura היפהפה הינו אחד ממרכזי המסחר והפנאי הפולניים הגדולים ביותר והדוגמה הראשונה להתחדשות החלל התעשייתי בהיקף כה גדול בפולין. שימור המתחם נחשב לשילוב מוצלח של היסטוריה ומודרניות ואף זכה לפרסים בהזדמנויות רבות.

זה המקום הראשון בו הייתי מבקרת כדי להבין את רוח העיר.

המתחם מאכלס מעל 300 חנויות, מסעדות, מוזיאונים (מוזיאון לאמנות מודרנית ומוזיאון התעשייה), דיסקוטק, אולם באולינג, קיר טיפוס, קולנוע ומלון. במרכז המתחם יש כיכר עם מזרקות שבהן מתקיימים קונצרטים רבים ואירועי חוץ. בקיץ, הרחבה הופכת לחוף ים ובחורף למשטח החלקה על קרח.

צמוד למנופקטורה נמצא הארמון של התעשיין פוזננסקי, בית המגורים הפרטי הגדול בפולין, שהפך למוזיאון העיר לודז'.

אתר

Drewnowska 58

ביקור בעיר לודז'
סיור בלודז' מפעלים
סיור בלודז' מפעלים

רחוב פיוטרקובסקה Piotrkowska

דמיינו לעצמכם מדרחוב ארוך ארוך שלא נגמר, מעוטר במבנים בשלל סגנונות אדריכליים, מבחר גדול של מבני אר-דקו, ארמונות מפוארים, מבנים המזכירים טירות גותיות, שבעצם שימושו בעבר כמפעלים ושלל פסלי רחוב מיוחדים – זהו מדרחוב Piotrkowska, המדרחוב הארוך בפולין ואחד מרחובות הקניות הארוכים באירופה.

הרחוב הוא עורק החיים הראשי של העיר והוא כולל בתי קפה, חנויות מכל המינים, מסעדות מכל הסוגים. אבל אל תפספסו את החצרות הפנימיות, הן מהוות את הסיפור הייחודי של הרחוב – חלק מהבתים בחצרות הפנימיות שופצו בצורה מרשימה, חלקם מיוחדים בזכות אמנות הרחוב שלהם ואחרים עוד מחכים לשיפוץ.

ביקור בעיר לודז'
אמנות רחוב בלודז
סיור בלודז' אמנות רחוב
סיור בלודז'
סיור בלודז' אמנות רחוב
סיור בלודז' אמנות רחוב

חלק מהמפעלים ששכנו בשעתו ברחוב Piotrkowska שופצו והפכן למתחמים של חיי לילה ותרבות.

כמו למשל מתחם OFF Piotrkowska –  קומפלקס שהיה בעבר מפעל משמש כיום כמקום מפגש לחובבי קולינריה, עיצוב, אופנה, אמנות ויזמות. OFF Piotrkowska הוא פרוייקט ייחודי המפגיש בין יזמים הפועלים בתחום התעשיות היצירתיות.

או 217 Piotrkowska – המקום היה שיייך בעבר ליצרן הגדול ביותר של מכונות טקסטיל ואלמנטים מתכתיים בלודז ', כיום הוא מאכלס פרויקט מיוחד המחייה את הסיסמה "לודז '-יוצר!" באמצעות יצירת מרחב יצירתי בסטודיואים שנמצאים בשטחו, כאשר החצר הפנימית מלאה בפאבים ומסעדות.

ביקור בעיר לודז'

ארתור רובינשטיין

ארתור רובינשטיין, הפסנתרן הידוע, נולד וגדל בלודז'. הוריו קבורים בבית הקברות היהודי. רובינשטיין מונצח בדרכים רבות בעיר כמו למשל בציור קיר גדול ויפהפה או בפסל של רובינשטיין, מנגן על פסנתר עם כנפיים שנמצא במדרחוב.

ארתור רובינשטיין לודז
ביקור בעיר לודז'

אמנות רחוב

הדבר הראשון שעלה לי בתחקיר גוגל שעשיתי טרם הנסיעה ללודז' היו תמונות של אמנות רחוב מרהיבה. זה כמובן מייד שכנע אותי להגיע לעיר. לודז' נחשבת לגלריה העירונית הגדולה ביותר בפולין, יש בה למעלה מ -70 בניינים בלודז' מעוטרים בציורי קיר, חלקם של אמני רחוב פולנים מפורסמים כמו M-City וחלקם של אמני רחוב בינלאומיים ידועים כמו ROA הבלגי או Eduardo Kobra והצמד Os Gemeos הברזילאים או Vhils הפורטוגזי.

בנסיעה ברכב בעיר נחשפים לשפע עצום של צירי קיר ענקיים, אבל גם בשיטוט רגלי ברחוב Piotrkowska, עם גיחות קצרות לחצרות פנימיות או לרחובות הסמוכים לו אפשר לגלות מבחר מרשים במיוחד של אמנות רחוב.

הרבה מציורי הקיר נוצרו בזכות קרן urban forms שמעודדת את אמנות הרחוב בלודז' על ידי פסטיבלים לאמנות רחוב ותמיכה במיזמים. עוד מידע על הקרן ועל הציורים השונים תמצאו באתר

אמנות רחוב בלודז'
סיור בלודז' אמנות רחוב
סיור בלודז' אמנות רחוב
סיור בלודז' אמנות רחוב

הפסקת אוכל

בפולין תמיד טוב לאכול אוכל פולני.

קבלו המלצה על שתי מסעדות טובות בלודז' המגישות אוכל פולני מסורתי עם טוויסט מודרני.

Powidok

נמצאת בכיכר החירות, ממש בתחילה המדרחוב. המקום המעוצב בסטייל הינו שילוב של שילוב של מסעדה וגלריה לאמנות ומשקף את הרוח האמנותית של לודז'. התפריט מציע וריאציה מודרנית על המטבח הפולני הקלאסי.

Quale

מסעדה הממוקמת במפעל לשעבר ששופץ ומעוצבת בסגנון ביסטרו נוסטלגי, ומציעה אוכל פולני אקלקטי, מסורתי ומודרני כאחד, עם השפעות רוסיות, יהודיות וגרמניות כיאה להיסטוריה של לודז'.

* בשתי המסעדות יש אפשרות לקחת ארוחת טעימות של שש-שבע מנות קטנות, במחיר לא יקר ואני ממליצה מאד על האופציה הזו.

מוזיאון הקולנוע

כבוגרת החוג לקולנוע באוניברסיטת תל אביב, בו הקולנוע הפולני היה שווה ערך לגל החדש הצרפתי, אני מתלהבת לגלות שלודז' הייתה בירת הקולנוע הפולני.

בשנת 1943 נפתח בלודז' בית הספר לקולנוע ע"ש שילר (אחד מבתי הספר לקולנוע הכי ותיקים בעולם, שפעיל עד היום) שהוציא תחת ידיו שורה של במאים ומפיקים ידועים כמו למשל אנדז'יי ויידה, רומן פולנסקי, כריסטוף קישלובסקי ואחרים.

לא מפליא אם כן שבעיר, שגאה בעבר הפילמאי המפואר שלה, יהיה גם מוזיאון שמוקדש לקולנוע, זהו המוזיאון היחיד מסוגו בפולין. המוזיאון כולל אוספים יוצאי דופן. יש לו אוסף ניכר של למעלה מ50,000 מוצגים המחולקים ל4 קטגוריות: תולדות הקולנוע, טכניקת הקולנוע, כרזות ועיצוב במה.

המוזיאון שוכן בוילה מהודרת שהייתה שייכת בשעתו לשיבלר, תעשיין הטקסטיל הכי עשיר של העיר. כל המתחם של המפעלים של שיבלר (שכלל גם בית חולים, מעונות עובדים, בתי ספר, חנויות, פארקים ועוד) עובר כעת תהליך של שימור – החללים הפוסט תעשייתיים הפכו למתחמי תרבות ומסעדות וחלק מהאחוזות לשעבר הוסבו למוזיאונים.

בלודז' תוכלו למצוא שלל בתי קולנוע ובערבי הקיץ נערכות הקרנות על גבי מסכים בחוץ, במקומות רבים בעיר.

אתר

plac Zwycięstwa 1

מוזיאון הקולנוע לודז'
מוזיאון הקולנוע הפולני

בית הקברות היהודי

על הקהילה היהודית בלודז' ועל האתרים היהודים והאנדרטאות בעיר כתבתי בכתבה במסע אחר. אבל אם יש לכם רק זמן מועט, אני ממליצה לבקר לפחות בבית הקברות היהודי. זהו בית הקברות היהודי הגדול ביותר (מעל 40 דונם) בפולין ואחד מהגדולים ביותר באירופה. הוא  הוקם בשנת 1892 על הקרקע שנתרמה לעירייה המקומית על ידי ישראל פוזננסקי. בית הקברות נשמר במשך השנים על ידי תרומות של תעשיינים עשירים שהקימו בו אחוזות קבר מפוארות, להם ולבני משפחתם.  בבית הקברות, שנמצא בתוך יער, אפשר למצוא את קברי הוריו של  ארתור רובינשטיין, כמו גם את המאוזוליאום המונומנטלי המוקדש לזכרו של ישראל פוזננסקי. במהלך מלחמת העולם השנייה קברו במקום את היהודים מגטו ליצמנשטט, בשדה שנקרא 'שדה הגטו' ובו מצבות אנונימיות של אותם יהודים. לאחר המלחמה נהרסו בנייני בית הכנסת והמקווה ונותר רק בית הלוויות. בשנת 2015 בית הקברות נכנס לרשימת האנדרטאות ההיסטוריות.

Bracka 40

בית הקברות היהודי בלודז'

EC1

אם לא שוכרים רכב, הדרך הטובה ביותר להגיע ללודז' היא ברכבת מהירה מוורשה, הנסיעה אורכת סה"כ שעה וחצי , מהתחנה המרכזית של וורשה ועד לתחנת Fabryczna בלודז'.

תחנת הרכבת Fabryczna הינה תחנת רכבת מרשימה ביותר השוכנת במבנה מודרני הכולל שחזור של קירות תחנת הרכבת המקורית ששכנה במקום.

התחנה נמצאת במתחם EC1 שאמור להפוך למרכז החדש של לודז '. מרכז EC1 היה תחנת הכוח העירונית הראשונה בלודז' שהופעלה בשנת 1907 ושימשה את תושבי העיר עד תחילת המאה ה -21. בשנת 2008 עברן המבנים ההיסטורים של תחנת הכח תהליך של שימור.  נכון לעכשיו, EC1 כולל את הפלנטריום המודרני ביותר בפולין, המרכז הלאומי לתרבות הקולנוע, מרכז הקומיקס, ומרכז אינטראקטיבי למדע וטכנולוגיה.

אתר

תחנת רכבת לודז
תחנת הרכבת בלודז'

לסיכום

לודז' היא עיר מפתיעה, שתופסת אותך בבטן חזק, הן בגלל ההקשר היהודי שלה והן בגלל התהליך שהיא עוברת, תהליך בו השכבות האפורות, המרוטות, העניות, מתחדשות ומקבלות גוון אופטימי, יצירתי וחדשני.

תודה רבה ללשכת התיירות של לודז', לאנה המדריכה ולנדיה ותומאס,  על האירוח הלבבי והמרתק בעירם.

לקריאה נוספת על לודז' כנסו לפוסט המעניין של עינת הרשקו

מוזמנים לגלות את סיפורן של עוד ערים פולניות:

וורשה

קרקוב

גדנסק

ורוצלב

לובלין

ביקור בעיר לודז'

תגובות פייסבוק

לקריאה נוספת

Leave a Comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com