לירון אלעד – יזמת ומפיקת חוויות רגשיות
מי את ומה הרקע שלך?
לירון אלעד. חיה בנגב, יזמת, אמא ל-5 אהובים ואשת משפחה.
ה-DNA של מה שאני עושה מכיל חיבור בין תהליך אישי, תוכן וחוויה.
ובכלל, כתפיסת חיים, מאמינה שהחיים הם עכשיו.
ברקע המקצועי שלי הגעתי לעולם היזמות מעבודה סוציאלית.
מדוע פתחת את חדר הפלאות?
את חדר הפלאות הקמתי מתוך אהבה והערכה לאבא שלי, שהיה צלם טבע ואספן.
הבית בו גדלתי היה מיוחד ויוצא דופן עם עשרות אלפי פריטים מהעולמות השונים של הטבע.
רק אחרי שאבא שלי נפטר, ממש בזמן השבעה, נחשפתי למושג 'חדר פלאות', שהוא מושג ששייך לתקופת הרנסאנס. למדתי שחדרי פלאות היו סמל סטאטוס באותה תקופה, כשאנשי אצולה, מדע וחוקרים אספו פריטים אקלקטיים מתחומי ידע שונים, והם יצגו את הערכים של הסקרנות, החקר, הגילוי והלמידה האוטודידקטית.
כשקראתי את זה וראיתי תמונות, הבנתי אז את התובנה העמוקה, שכל חיי גדלתי בתוך חדר פלאות.
היה לי חשוב לשמר את מפעל החיים של אבא שלי ולהוסיף אליו טוויסט חוויתי אקטיבי.
מתוך כל אלה נולד חדר הפלאות.
מהו חדר הפלאות ומה מיוחד בו?
חדר הפלאות הוא מוזיאון חוויתי אינטראקטיבי, המבוסס על ערכי הרנסאנס (הסקרנות, החקר, הגילוי והלמידה האוטודידקטית) ועל בסיס האוספים של אבא שלי. העיצוב הוויזואלי מגרה חושים וחדר הפלאות הוא סוג של פיוז'ן, בין ישן לחדש.
על כל אלה פיתחנו פורמט אפליקטיבי ויש לנו 3 מסלולי ביקור, שנמצאים בתוך אפליקציה, ולוקחים את המבקרים למהלך של חקר, של שאילת שאלות ושל גירוי הסקרנות. בהרבה מובנים חדר הפלאות הוא מקום שפותח גם את הלב וגם את הראש.
עוד למדנו עם הזמן שהסיפור האישי הוא חלק מהסיפור של המקום. הסיפור של אבא ובת, והשיח הבין דורי שמתקיים בו עם ובלי מלים, מעורר רגשית.
האתר של חדר הפלאות
מה הוא כולל ואילו פעילויות נערכות בו?
ברוח הרנסאנס, המבקרים עוברים מהלך אקטיבי של חקר, של שאילת שאלות ושל רכישת ידע, תוך שימוש באפליקציה ובפריטים והאוספים הקיימים בחדר, באמצעות תכנים שפיתחנו לטובת חדר הפלאות.
בחדר הפלאות 3 מקומות שהם hands on ואפשר לגעת בהם ובעיקר, האקלקטיות והמפגש עם הרבגוניות מעוררים את המקום השואל והסקרן שבנו.
המסלולים אמנם מתקיימים באותו מרחב פיזי אבל כל אחד לוקח לעולם תוכן אחר: 'מסביב לעולם בחדר הפלאות' מביא איתו ממדים גלובליים של חקר, של מדינות וחיות בעולם, ותהליכים שקרו גם בנו עצמנו.
'מסע בזמן' לוקח יותר להתפתחויות שקרו עם הזמן, שינויים טכנולוגיים, מהלכים בתוך הארץ שלנו, וגם.. קצת בתוכנו.
'פלאות מחוץ לקופסה' הוא מסלול נוסף, חיצוני, שמתקיים במרחב הפיזי המקיף את חדר הפלאות ומבוסס על תכניו ועל הערכים שלו ומעמיק עוד קצת את החקר הפנימי של המבקרים תוך מפגש עם המרחב של החוץ.
מי קהל היעד של חדר הפלאות?
אנשים סקרנים. אנשים שמעזים ואוהבים לשאול שאלות.
אנחנו מארחים מבוגרים סקרנים, יזמים, משפחות עם ילדים ונוער, מציינים אצלנו בר/בת מצווה ואירועים עגולים בהרכבים של שלושה דורות (שזה אחד מהביקורים שאותי באופן אישי הכי מרגש לארח), כשכל דור מתחבר לממד שונה בתוך המקום (הסקרנות והחקר / האקלקטיות והממשק ליזמות כדרך חיים / הנוסטלגיה).
לצד זה אנחנו מארחים קבוצות גמלאים בפורמט ששם דגש על הסיפור האישי, השיח הבין דורי ומשמעות הזיכרון.
ספרי לי על סדנת הגֶן היזמי
סדנת הגֶן היזמי היא סדנה יומית חווייתית אצלנו, שחוקרת שלוש איכויות יזמיות, הנמצאות בבסיסו של כל יזם ושל כל מיזם. בסדנה אנחנו בוחנים אילו מהאיכויות הכי חזקה אצלנו ואיזו הכי היינו רוצים לחזק (כפרטים וכארגון) ומבינים איך ומתי כיזמים נוכל להשתמש באיכויות אלו, כדי להעז יותר, לממש יותר ולצאת לאור עם המיזם הנבחר "עד הסוף".
הסדנה מיועדת לצוותים וארגונים שרוצים לעורר את התעוזה ליזמות באמצעות המודל שפיתחנו, והיא מתקיימת אצלנו בשלושה מרחבים שונים בהם אנחנו נמצאים במהלך היום: חדר הפלאות, המשק החקלאי והמרחב הסדנאי שלנו, שבכל אחד מהם נחשפים וחווים איכות יזמית אחרת.
איזה עוד דברים אפשר לעשות בסביבה?
פתחת ניצנה היא איזור בתולי שכמעט לא מוכר עדיין בקרב המטיילים הישראליים. חלק מהקסם כאן מבוסס על חווית המדבר, וחלקים נוספים על המפגשים האותנטיים עם אנשי המדבר ועם מה שהוא מזמן לנו.
בנפרד מחדר הפלאות אנחנו מארחים קבוצות אצלנו במשק החקלאי בו אנחנו מגדלים עגבניות שרי ומספרים את הסיפור האישי שלנו, יחד עם היכרות עם הגידול ומאפייניו. לצד זה למדנו שהשיח על ציונות והגשמה הם חלק מהשיח של אחורי הקלעים בביקור הזה, שמעניינים לא פחות.
עוד במרחב ניתן לבקר בחמוקי ניצנה הקסומים, לגלוש בגלישת חולות, לבקר בשבטה ואפילו לעשות בה סיור מומחז, לרכב ברכבי שטח, לרכב בטיולי אופניים, לבקר בחוות החקלאיות הנוספות במרחב, ועוד.
מה הדבר שאת הכי אוהבת בעבודה שלך?
כיזמת וכעצמאית חיי שלובים בהגשמת התשוקות שלי. להוציא לפועל רעיונות שמתחילים מ'אאוריקה', ולראות אותם מרגשים ומעוררים אצל אנשים מחשבה ותהליכים אישיים. השליחות שלי היא לחבר בין אנשים וכשכל אלה קורים יחד, מבחינתי זה הכי מרגש.
מהם החלומות שלך לשנה הקרובה?
אנחנו עובדים עכשיו על מיזם חדש בינלאומי בעולמות התיירות והחוויה, ובתוך כשלושה חודשים נצא עם הפיילוט בארץ. אני לגמרי בציפייה ובשמחה לקראת זה!
לצד זה, אנחנו כאן, וממשיכים לארח אצלנו בחדר הפלאות, במשק החקלאי שלנו ובסדנת הגֶן היזמי.
החלום הוא להמשיך לחלום, לחוות, לפגוש ולארח אנשים ולהמשיך ליצור ולהגשים.