טעימה מהלסינקי היפה
לפעמים את פוגשת מישהו והוא פשוט מרגיש לך מוכר, למרות שלכאורה מעולם לא נפגשתם. מישהו שנוסך בך תחושה נעימה של ביטחון, התרגשות להיפגש מחדש ורצון להכיר כמה שיותר לעומק.
זה מה שחשתי ב24 שעות בהן שהיתי בהלסינקי. היא הרגישה לי מוכרת, על אף שמעולם לא הייתי בה. חדוות הגילוי התערבבה ביחד עם תחושת הדֶּזָ'ה-ווּ.
הלסינקי – עיר בגוונים של פשתן ושעורה סיפקה לי הקיץ בדיוק את הסחורה שהייתי צריכה.
עיר כלבבי, לא מתיימרת, צנועה, לא תיירותית, לא יפיפיה במובן הקלאסי, אבל בהחלט יפה לטעמי. ירוקה, אנשים חביבים במיוחד, אידאלית לחובבי אדריכלות ועיצוב של המאה העשרים והעשרים ואחת.
רק טעמתי ממנה, והטעם ערב לחיכי.
כאמור, לא הייתי בה מספיק זמן כדי לכתוב מדריך לעיר ולכן זה יהיה פוסט טעימה בו אספר, במקצת, רק על רובע העיצוב של הלסינקי, בו גרנו.
Somewhere in her smile she knows
That I don't need no other lover
Something in her style that shows me
I don't want to leave her now
You know I believe and how
הלסינקי - דרכי הגעה ומלון
אל הלסינקי הגענו בסופו של טיול באסטוניה וטאלין. לקחנו מעבורת מהנמל של טאלין וכעבור שעתיים של הפלגה נינוחה הגענו לנמל של הלסינקי.
חזרנו לישראל בטיסה של חברת נורווג'יאן שיצאה מנמל התעופה של העיר Helsinki-Vantaa.
יש אפשרות לטוס להלסינקי גם בחברת התעופה הלאומית פינאייר.
נמל התעופה נמצא כעשרים דקות נסיעה מהעיר. כמו העיר עצמה הוא מעוצב למשעי ונעים מאד לשהות בו עד הטיסה.
בעיר יש רשת תחבורה ציבורית מאד נוחה (מטרו, חשמליות ואוטובוסים) וכמובן שאפשר וכדאי גם לצעוד ברגל.
***
המלון הנפלא שלנו Radisson Blu Aleksanteri Hotel נמצא סמוך לרובע העיצוב, Design District Helsinki.
למרות שהוא מלון רשת, העיצוב בו מרשים, קלאסי וסקנדינבי להפליא. הצוות היה אדיב במיוחד, החדרים מרווחים עם מיטות נוחות, אבל השוס הייתה ארוחת הבוקר – עשירה, בריאה, מגוונת וטעימה (עם דלפק שלם למוצרים ללא גלוטן).
יש במלון מסעדות ובר נחמד, כמו גם חדר כושר וסאונה.
המיקום התגלה כמצוין. סמוך לשדירת Bulevardi, עשר דקות הליכה משדירת Esplanadi הידועה וכרבע שעה הליכה לתחנת הרכבת.
כתובת: Albertinkatu 34
הלסינקי - בירת עיצוב
הלסינקי היא עיר שחיה ונושמת עיצוב כבר למעלה ממאה שנה.
בשנת 1917 פינלנד הפכה למדינה עצמאית, דבר שבא לידי ביטוי גם בסגנון העיצובי. הפינים השליכו מעליהם את ההשפעות הרוסיות והשוודיות ופיתחו סגנון פיני ייחודי שעושה שימוש במוטיבים מהטבע וחומרים טבעיים ( עץ, זכוכית, קרמיקה וטקסטיל ) המשקפים את החיבור ההדוק של הפינים לטבע שלהם.
הלסינקי הוכרזה כבירת העיצוב העולמית לשנת 2012, ואף מינתה מנהל עיצוב לעיר (Chief Design Officer).
הפינים כמו חבריהם ההולנדים באיינדהובן, מחברים בין עיצוב לבין חדשנות, טכנולוגיה ויצירת התשתית הכלכלית של המחר.
לצד זאת, העיצוב בפינלנד נתפס כחלק מהזהות הלאומית, ולכן לא שוכחים שם את דור המעצבים הוותיק ונותנים כבוד למורשת העיצובית.
בחנויות העיצוב השונות מוצגים זה לצד זה פריטים אולטרה מודרנים לצד מאסטרפיסים ותיקים.
דבר נוסף שמאפיין את העיצוב הפיני המודרני הינו החשיבה על קיימות. כאמור, הפינים ידועים בחיבור העז לטבע על שלל יערותיו ואגמיו. הכבוד לטבע מתבטא גם בעיצוב הפיני אך גם בגישה של מיחזור ומיחדוש.
רובע העיצוב
רובע העיצוב של הלסינקי, העונה גם לשם Punavuori, משתרע מערבית ל-Mannerheimintie, השדרה המרכזית של העיר, עד לנמל ולשוק הפשפשים ב-Hietalahti ודרומית לBulevardi, שדרה ירוקה, אחת היפות בעיר.
הבנייה ברובע משלבת בין סגנונות אדריכליים שונים בין אם אלו מבני בסגנון הניאו קלאסי בגווני הצהוב או מבנים בסגנון הבל אפוק, חזיתות מקושטות של סגנון של היוגנדסטיל (אר-נובו), וגם מבנים בסגנונות מודרנים שונים משנות השלושים של המאה הקודמת עד ימינו.
ברחובות הקטנים והמיוחדים של הרובע תמצאו חנויות וינטג' ויד שנייה שמתפקדות גם בכית קפה, בתי קפה שמתפקדים גם כחנויות רהיטים, גלריות לעיצוב, סדנאות אומנים, חנויות ספרים, חנויות תקליטים ושלל מסעדות וברים.
הוגו אלוואר אלטו (1976-1898) היה בכיר האדריכלים והמעצבים הפינים במאה העשרים.
ביחד עם אשתו המעצבת, שהייתה גם שותפתו הם הקימו בשנת 1935 את חברת "ארטק" (Artek) שמתמחה בעיצוב וייצור של רהיטים ומוצרים, וידועה בשל מבחר הכסאות והשרפרפים בעיצוב מודרני, בעיקר שרפרף הAalto.
לחנות יש כמה סניפים בהלסינקי. אחד מהם, גדול במיוחד נמצא ברובע העיצוב.
כתובת: Keskuskatu 1b
יש גם חנות אחות, Artek 2nd Cycle, שמציגה ומוכרת רהיטי Artek יד שנייה
כתובת: Pieni Roobertinkatu 4-6
כמה חנויות עיצוב נוספות שמצאו חן בעיני:
חנות מיוחדת שמוקדשת רק לגלובוסים
Lönnrotinkatu 15
Koti שפירושו בית בפינית היא חנות חמודה שמתמחה בפריטים בעבודת יד של יצרנים קטנים, מוצרי צמר סרוגים בעבודת יד וחפצים צבעונים לעיצוב הבית.
כתובת: Fredrikinkatu 35
חנות קונספט וגם גלריה המציגה עבודות של מעצבים ואמנים פינים.
כתובת: Annankatu 9
חנות יד שנייה מגניבה שכוללת גם בית קפה.
כתובת: Fredrikinkatu 25
מומלץ כמובן גם לקפוץ לביקור במוזיאון העיצוב של העיר שנמצא, איך לא, ברובע. במוזיאון מוצגת תערוכה מקיפה המציגה את תולדות העיצוב הפיני ותערוכה על הבאוהאוס. סמוך למוזיאון העיצוב נמצא מוזיאון האדריכלות ובו תערוכה מקפת על האדריכלות הפינית.
מה אכלנו בהלסינקי
הלסינקי הפתיעה אותנו גם בתחום הקולינרי:
שפע מאד גדול של מסעדות אסיתיות. בעיקר מהסוג האהוב עלינו – בופה יפני. שזו דרך לא רעה בכלל להיות שבעים בהלסינקי היקרה למדי. (לפחות בהשוואה למדינות הבלטיות הזולות). את ארוחת הערב אכלנו בHarusushi שהייתה טעימה, זולה ומלאה במקומיים.
אגב יפן -הקשר העמוק לטבע מהווה נקודת חיבור בין העיצוב היפני לעיצוב הפיני ולפיכך שיתופי פעולה בין מעצבים פינים ויפנים אינם מחזה נדיר.
נגיעות של יפן ברובע העיצוב בהלסינקי:
חנות עיצוב יפני מיוחדת מאד עם מוצרי וינטג' לצד פריטים עכשווים במיטב העיצוב היפני עם השפעות פיניות (או ההיפך).
כתובת: Yrjönkatu 1
סושי בר וגם גלריה. גם האוכל במסעדה נראה כמו יצירות אמנות
כתובת: Pursimiehenkatu 16,
בר-מסעדה בה האוכל יפני, היין אורגני והעיצוב סקנדינבי.
כתובת: Uudenmaankatu 15
הטעימה הקצרצרה מהלסינקי רק עשתה לי חשק לחזור ולחקור אותה לעומק. ברור לי שלא ראיתי אפילו את קצה קָצֶהָ של העיר.
עוד מידע על העיר תוכלו לקרוא בפוסטים שכתבו עליה חברותי:
שמש בהלסינקי של 'אוספת אוצרות'
טיול חורף בהלסינקי של 'מטיילת מחוץ לקופסא'
72 שעות בהלסינקי של 'פליינג דנה'
שבוע בהלסינקי עם ילדים – מתוך הבלוג טיפטיול
מוזמנים גם לקרוא על שתי אחיותיה של הלסינקי – טאלין הנסיכותית ושטוקהולם הזוהרת.
***
בקרוב אני נוסעת לספרד, בה לא ביקרתי מעודי.
רוצים לגלות היכן אטייל בספרד?
הצטרפו לרשימת התפוצה וקבלו התראה במייל כשאכתוב על היעד.
11 Comments
עוד עיר שמתווספת לרשימת היעדים. נשמעת עיר שאוהב במיוחד❤️
את לא סתם תאהבי, את תתאהבי….:-)
ההצצה שלך לעיר מלאת הרבה רבדים. היה לי מעניין לגלות על החיבור בין המעצבים היפנים והפינים…
עשית לי ממש חשד ! תודה רבה על החיבור לעיצוב , שמרתי לי מקוה להגיע
את מאד תתחברי לעיר הזו
מיכל הפוסט מקסים. איזו אלופה שאת ככה חוקרת את החנויות עיצוב. אהבתי את החנות של הגלובוסים. הלסינקי נשמעת ממש מיוחדת
תודה רבה ענת, מקווה לחזור להלסינקי ולהמשיך לחקור
נתת טעימה מלאת רבדים של העיר… היה לי מעניין לגלות על הדמיון בין העיצוב היפני ופיני.
תודה רבה עדי 🙂
הי מיכל הבלוג מקסים ועושה חשק נתקלת במקרה בחנות בשם marrimeko חנות עיצוב רציתי לשמוע חוויות ממנה
היי דלית,
שמחה לשמוע שאהבת את הבלוג.
שמעתי על החנות. אבל לצערי בגלל הביקור הקצרצר לא יצא לי להגיע אליה.