המלצות לסוף שבוע בטורינו
יצאתי לחפש אתונות ומצאתי מלוכה, תרתי משמע.
אחד הדברים האהובים עלי הינו להגיע לערים שנמצאות קצת מחוץ למסלול הטיולים השגרתי ולספר את הסיפור שלהן. אני אוהבת ערים שיש להן סיפור לא שגרתי, שמציגות תמונה מורכבת של המציאות ושהגילוי שלהן עושה לי פרפרים בבטן.
כזו היא טורינו.
מודה ומתוודה שלא ידעתי כמעט כלום על טורינו, בירת חבל פיאמונט, עד ששמעתי שהיא נבחרה לארח את אירוויזיון 2022, מה שעורר אצלי מיידית סקרנות.
קראתי קצת על ההיסטוריה של העיר, למדתי שיש אליה טיסות ישירות של ריינאייר ושהיא עיר פוסט תעשיתית כמו שאני מחבבת (ע"ע איינדהובן ולודז').
בעקבות ההתלהבות, פניתי ללשכת התיירות של טורינו, אשר הזמינה אותי להיות אורחת שלהם ולסקר את העיר.
הביקור בטורינו היה הצלחה מסחררת, גיליתי פנינת חן, לא מאד מתויירת או ממוסחרת, עם המון שכיות חמדה גלויות ונסתרות כאחד, הכוללת את כל מה שאני אוהבת בערים.
אני שמחה לשתף גם אתכם באוצרות של טורינו:
תוכן עניינים
שאלות ותשובות על טורינו - טיסות ומלונות
איך מגיעים לטורינו?
חברת התעופה רינאייר מפעילה טיסות ישירות, דו שבועיות בין תל אביב לטורינו. אורך הטיסה כארבע שעות.
שדה התעופה נמצא במרחק של כ25 דקות נסיעה ממרכז העיר ויש גם רכבת ישירה מהשדה לתחנת הרכבת הראשית של העיר, אורך הנסיעה כשעה.
טורינו עיר מאד נוחה להתמצאות ולשוטטות רגלית, אבל יש גם מטרו וחשמליות נגישים שלוקחים בקלות ובמהירות לשכונות היותר רחוקות.
המלון שלנו בטורינו
אנחנו היינו אורחות של מלון קונקורד, Hotel Concord Torino, מלון ארבעה כוכבים, שנמצא במיקום מושלם. ממש במרכז העיר – מצד אחד על המדרחוב הראשי )Via Giuseppe Luigi Lagrange, המדרחוב היפה והארוך, שמוביל לכיכרות ההיסטוריות ומצד שני קרוב לתחנת הרכבת, לפארק ולנטינו ולשכונת San Salvario.
החדר שקיבלנו היה עורפי ושקט לגמרי, גם רמת ההחשכה הייתה מעולה.
העיצוב של המלון מודרני, אלגנטי ונעים. החדרים היו מרווחים, מעוצבים בצורה בהירה ונקייה. חדר אמבט רחב ידיים עם מקלחת מפנקת. המיטה הייתה גדולה ונוחה ואפילו זכינו למרפסת עם נוף אירופאי עירוני טיפוסי.
ארוחת הבוקר עשירה ומגוונת, כוללת גם מעדנים מקומיים וגם פינה גדלה לנמנעים מגלוטן.
מומלץ מאד!!!!
להזמנת המלון
איזה עוד מלונות מומלצים בטורינו?
מלון ארבעה כוכבים של הרשת הידועה שממוקם במיקום נפלא, ממש ליד מתחם הארמון של טורינו. החדרים מרווחים, העיצוב נקי ואלגנטי והשוס הוא רופטופ עם נופים פנורמיים לעיר.
כתובת: Via Porta Palatina 19, Turin Historic Centre
מלון 4 כוכבים לכל מי שרוצה להרגיש כמו נסיכה איטלקית. עיצוב בסגנון של המאה ה19, אבל בטעם טוב, עם פרטי טקסטיל יפהפיים וכלים מיוחדים וגינה מקסימה. מיקום מעולה, ברחוב שקט ממש במרכז העיר.
כתובת: Via Nino Costa 4, Turin Historic Centre
מלון חמישה כוכבים למי שרוצה להתפנק ולהרגיש כמו מלך בטורינו. עיצוב אלגנטי ומפואר, מיוחד במינו – עם השפעות מהמוזיאון המצרי הסמוך ומארמון המלך, לא מפליא כי מדובר במלון שנבנה בשנות ה- 30 של המאה הקודמת. , יש למלון בר עם נוף נהדר של מרכז העיר טורינו, מסעדת גורמה ומרכז בריאות.
המיקום מצוין – קרוב למדרחובי הקניות של טורינו, לתחנת הרכבת ולכיכר סן קרלו.
כתובת: Via Piero Gobetti 15, Turin Historic Centre
מתי כדאי לבקר בטורינו?
טורינו היא עיר שיש מה לעשות בה כל השנה.
בסתיו, השלכת בה אמורה להיות מהממת, בחורף היא בסיס יציאה לחובבי הסקי באלפים הסמוכים, באביב, הפריחה בה משגעת ומזג האוויר מושלם ובקיץ, על אף שעלול להיות בה חם, תמיד אפשר לעלות אל הגבעות הסובבות אותה וליהנות מטבע ומזג אוויר קריר יותר.
לפני שנתחיל קבלו שבע עובדות מעניינות על טורינו
1. טורינו הייתה עיר הבירה הראשונה של איטליה המאוחדת, שנוסדה בשנת 1861.
2. וגם מקום מושבו של בית המלוכה האיטלקי – בית סאבויה.
3. היא ידועה כ"עיר של פיאט" אך צמחו בה עוד מותגים איטלקים ידועים כמו לאבצה או מרטיני
4. נוסדה בה תנועת הסלואו פוד
5. במלחמת העולם השנייה הייתה טורינו המרכז של ההתנגדות האנטי-פשיסטית וזכתה על כך לאות הוקרה
6. בשנת 2006 נערכה בה אולימפיאדת החורף
7. היא מפורסמת בזכות קבוצת הכדורגל יובנטוס, אחת מקבוצות הכדורגל המצליחות בעולם.
טורינו היא עיר מרשימה ודומיננטית האוצרת בתוכה המון כח, עיר של ניגודים – בית מלוכה מצד אחד ותעשייה מצד שני. תרבות גבוהה מול תרבות פופולארית. יש לה אנרגיה גברית מובהקת (לא מפליא שהסמל של העיר, ממנו גם קורץ שמה, הוא שור).
אם טורינו הייתה בן אדם היא הייתה גבר צפון איטלקי גבה קומה, תעשיין עשיר, מאופק, שחובב יין טוב, שוקולד ואוכל גורמה, חותר בקייקים בנהר הפו, כדי לשמור על המשקל ומבין היטב בעיצוב, אמנות ומוזיקה (קלאסית ואלקטרונית כאחד).
טורינו המלכותית - ארמונות, בתי קפה ושוקולדים
בית המלוכה סאבויה
למרות שהתדמית הראשונית של טורינו היא של עיר תעשייתית, העיר של מפעל פיאט, הלוא שבית המלוכה היה שם קודם והחוויה המלכותית היא זו שעוטפת את המבקרים במרכז העיר, מכל כיוון אפשרי.
בשנת 1050 עברה השליטה בטורינו לידי הנסיכים לבית סאבויה (לימים – בית המלוכה האיטלקי), בשנת 1563 דוכס סאבויה הפך את טורינו לבירת הנסיכות, מה שהשפיע מאד על המראה הנוכחי של העיר – שדירות וכיכרות רחבות ידיים מעוטרות במבנים ניאו קלאסיים מרשימים, ארמונות – הן של בית המלוכה עצמו והן של כל האצילים הנלווים וגנים מטופחים.
בלב טורינו נמצאים הארמון והמגורים המלכותיים שהוכרזו כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו.
מדובר בקומפלקס עצום שכולל את הארמון עצמו ואת חדרי המגורים המלכותיים, מספר גלריות המציגות יצירות אמנות מהאוסף של משפחת סאבויה לצד תערוכות מתחלפות של אמנות מודרנית, קאפלה, מוזיאון ארכיאולוגי, תצוגת נשקים, גנים ובית קפה.
כל הנ"ל מהווים את קומפלקס המוזיאונים המלכותיים של טורינו, פרויקט המדגיש את המוקד המרכזי של העיר ואת המורשת המלכותית-אמנותית שלה.
כתובת: Piazza Castello
ברחבי העיר ומחוצה לה יש עוד מספר ארמונות ואחוזות שהיו שייכים לבית המלוכה ובחלקם ניתן לבקר.
טורינו וממלכת השוקולד
מהארמון נקפוץ היישר לקינוח – לשוקולד.
טורינו ושוקולד זה סיפור אהבה. הרומן החל במעבר של בית סאבויה מצרפת לטורינו, דוכס סאבויה הגיש לעיר במתנה כוס סמלית של משקה שוקולד חם ובכך נתן פתח למאסטרים של השוקולד לבטא את כישוריהם. אחד הפיתוחים שנולדו בטורינו, בסוף המאה ה18, הינו השוקולד המוצק, גם מקורו של שוקולד האגוזים על כל סוגיו הינו מטורינו.
העיר עמוסה בשלל חנויות של שוקולד ותיקות ויפות של שוקולייטרים מקצועיים, המציעות טעמים מסורתיים כגון Gianduja (שילוב של קקאו ואגוז לוז) וגם טעמים חדשניים ומקוריים.
במרבית מהחנויות גם אפשר לעשות טעימות שוקולד בתשלום.
הנה מספר המלצות על חנויות שוקולד שהביקור בהם יענג את כל החושים:
בתי הקפה ההיסטוריים
עוד דרך לחוות את תרבות השוקולד של טורינו היא בבתי הקפה ההיסטוריים.
בתי הקפה ההיסטוריים של טורינו מהווים פרק משמעותי בהיסטוריה של איטליה.
ישבו בהם מהפכנים, הוגי דיעות לצד סופרים, משוררים, אמנים ובני אצולה. סיפור איחוד איטליה נכתב בחלקו על שולחנות בתי הקפה, מקומות ששמרו עד עצם היום הזה על האווירה האלגנטית והפאר של המאה ה19.
בתי הקפה ההיסטוריים של טורינו משתלבים בתפאורה הכוללת של העיר – חלקם נמצאים בכיכרות המרשימות, עם שולחנות בחוץ שפונים לכיכר וחלקם בתוך האכסדראות המהודרות, מה שמקנה להם תחושה אינטימית.
אגב, בבתי הקפה תוכלו לטעום ולרכוש שוקולד, כמו שבחנויות השוקולד תוכלו לשתות קפה, העיקר שתצאו מחוזקים….
בביקור באחד מבתי הקפה הההיסטוריים חייבים להזמין (לפחות פעם אחת) את המשקה הטיפוסי לעיר –הביצ'רין. הביצ'רין הומצא בטורינו במאה ה18 וכולל שלוש שכבות המוגשות בכוס זכוכית – שוקולד מריר מומס חם, אספרסו וחלב מוקצף. בסופי שבוע מתקיים בבתי הקפה טקס בשם, בו לצד הביצ'רין גם מקבלים עוגיות, שוקולדים ובסקוויטים אותם טובלים במשקה.
המלצה על מספר בתי קפה שמגישים את הביצ'רין:
אדריכלות, שווקים ואמנות רחוב בטורינו
אדריכלות בטורינו
כחובבת אדריכלות טורינו היא בדיוק העיר עבורי – יש בה אדריכלות מרהיבה ומגוונת החל משרידים רומאיים, דרך סגנונות ברוקיים וניאו קלאסיים המבטאים את העידן המלכותי של העיר, בתקופה זו, האדריכל, פיליפו יוברה, תכנן מחדש את העיר כבירתה של ממלכה אירופאית, או אז נבנו מרבית מהכיכרות והאכסדראות, אשר תפקידן היה הן להגן על הולכי הרגל המיוחסים מפני הגשם והן לייצר רחובות מסחר ובילוי מקורים.
ויה רומא למשל הוא אחד מרחובות הקניות הראשיים של טורינו וכולו מקורה. גם הרחובות המקיפים חלק מהכיכרות מקורים, מה שמאפשר לשבת מחוץ לבתי הקפה בכיכר גם כאשר יורד גשם או כשחם.
ההמלצה שלי היא לשוטט במרכז טורינו, לעבור מכיכר לכיכר, להציץ לחצרות פנימיות משגעות ביופיין, לעצור באחד מבתי הקפה שנמצאים בכל קרן רחוב או כיכר, להתענג על העיצוב של החנויות היפות ולהרגיש כמו מלכים ליום אחד.
מיקומה של טורינו סמוך לגבול הצרפתי ועובדת היותם של משפחת סאבויה במקור מצרפת, גרמה לכך שלפרקים טורינו מרגישה כמו עיר צרפתית ויש אפילו שמוצאים את הדימיון לפריז.
המלצות על כמה כמה כיכרות, אכסדראות וחצרות פנימיות יפות:
Piazza San Carlo
Piazza Carlo Alberto
Piazza Carignano
Piazza Savoia
Piazza della Consolata
Piazza Carlo Emanuele II – כיכר יפה שמוארת יפה בלילה
Galleria Subalpina – אכסדרה מקורה
החצר הפנימית של Palazzo Asinari di San Marzano
חצר הפנימית שיוצאת מרחוב Via Maria Vittoria, 2
Via Roma – מדרחוב שחוצה את העיר, שלכל אורכו, משני צדדיו אכסדראות עם חנויות יוקרה , בתי קפה ומסעדות. מואר יפה בלילה.
אר-נובו ואדריכלות מודרנית בטורינו
בשנת 1899 הוקם בטורינו מפעל המכוניות פיאט שביסס את מעמדה הכלכלי והתעשייתי של העיר. אל טורינו הגיעו איטלקים מכל רחבי איטליה והעיר התרחבה ונבנו בה שפע של מבנים בסגנון שרווח דאז – האר-נובו. אפשר לראות סגנון זה ולהתרשם מיופיו ברחובות במרכז העיר וגם בשכונות San Salvario ושכונת סן דונאטו, כמו למשל מבנה Casa Fenoglio-Lafleur
אבל בולוניה לא נעצרה בתחילת המאה העשרים, יש בעיר דוגמאות לאדריכלות פאשיסטית של שנות השלושים והארבעים (Piazza C.L.N), שיכוני פועלים מכוערים (בעיקר בשכונות מחוץ למרכז כמו רובע מילאנו) ומבנים מודרניים כמו למשל תחנת רכבת Porta Susa או מתחםCit Turin שכולל שילוב של מבנים מודרניים ואר-נובו.
שווקים בטורינו
שוק Porta Palazzo הוא השוק הכי גדול באירופה, שוק מולטי תרבותי שאפשר למצוא בו ה-כל, ובעיקר אנסמבל של פרצופים, שפות וניבים המבטאים את כור היתוך של טורינו במאות ה20 וה21. השוק מחולק בין החלק החיצוני העממי לבין החלק המקורה המעודן יותר, שכולל גם איזור של תוצרת אורגנית וייחודית של חקלאים מקומיים.
בסמוך לשוק, נמצא שוק Balôn – שוק פשפשים היסטורי (משנת 1857) שפעיל דרך קבע בימי שבת, אולם חלק מהדוכנים פתוחים כבר משלישי עד שבת. ביום ראשון, השני בכל חודש, נערך באיזור גם יריד עתיקות, וינטג' אמנות, אליו מגיעים מכל רחבי איטליה.
בשיטוט בעיר גילינו עוד שוק מקומי מקסים, שנמצא בשדירה ירוקה ויפה בשם Corso Palestro
וגם בשכונת San Salvario יש שוק נחמד בשם Mercato di Piazza Madama Cristina
בכלל טורינו היא גן עדן לחובבי קניות – העיר מעודדת מעצבים ומותגים מקומיים, יש שפע של חנויות ספרים וחנויות עיצוב וכמובן חנויות למוצרי מזון, וכולן מעוצבות לעילא ועילא.
אמנות רחוב בטורינו
טורינו היא שילוב של עיר מלכותית עם עיר תעשייתית ולכן יש גם ביטוי הולם לאמנות רחוב.
אמנות רחוב במיטיבה אפשר לראות בשכונת Campidoglio, שם גם נמצא מוזיאון MAU שהינו בעצם מוזיאון פתוח לאמנות רחוב, קרי: העבודות נמצאות על הקירות ברחובות שסובבים את המוזיאון. יש גם סיורים מאורגנים מטעם המוזיאון.
Via Rocciamelone 7
גם בשכונת San Salvario יש ביטוי לאמנות רחוב, בעיקר באיזור של תיאטרון Colosseo
גרפיטי מעניין יש גם בפארק דורה – איזור תעשייתי לשעבר שהפך לפארק ירוק בסגנון אורבני.
מוזיאונים בטורינו
המוזיאון המצרי – Museo Egizio
בטורינו יש מעל 40 מוזיאונים, כאשר המוזיאון המשמעותי מכולם, שאסור להחמיץ בביקור בעיר, הינו המוזיאון המצרי, המוזיאון היחיד בעולם מלבד מוזיאון קהיר המוקדש אך ורק לאמנות ולתרבות המצרית.
האוספים המרכיבים את המוזיאון החלו מאוסף העתיקות של משפחת המלוכה והורחבו בזכות החפירות שנערכו במצרים על ידי הנציגות הארכיאולוגית האיטלקית בין השנים 1900 ו-1935 (תקופה שבה חולקו הממצאים בין החופרים למצרים) ובזכות תרומה ממשלת מצרים, אשר ביטאה הכרת תודה על הסיוע האיטלקי בשיקום עתיקות אבו סימבל, בשנות השישים של המאה הקודמת.
הביקור במוזיאון מהווה צלילה בזמן לתקופת הפרעונים – העיצוב של המוזיאון ואופן הצגת הממצאים מצליחים להעביר את החוויה התרבותית העשירה, גם למי שלא ממש מתעניין בהיסטוריה.
יש למעלה מ30 אלף פריטים, המעוררים התפעמות כפולה – הן בשל עושרה התרבותית, האמנותית ואף טכנולוגית של הציוויליזציה המצרית העתיקה והן בשל המצב המצוין בהם הם נשתמרו במשך אלפי שנים.
תוכלו לראות במוזיאון מומיות, ארונות קבורה, פסלים מרשימים של אלים ומלכים מצריים, עדויות לתרבות החומרית והיום יומית של מצרים העתיקה ועוד שפע של מוצגים שישאירו אתכם עם לסת פעורה.
כתובת: Via Accademia delle Scienze, 6, 10123 Torino
מוזיאון הקולנוע – Museo Cinema
מוזיאון נוסף ומיוחד בעיר הינו מוזיאון הקולנוע.
המוזיאון עצמו עמוס במוצגים (נחשב לאחד העשירים בתחום) ואינטראקטיבי בחלקו (למרות שבעידן הקורונה חלק מהמוצגים הפעילים לא פועלים), אבל לטעמי הוא מתאים בעיקר לחובבי קולנוע מובהקים.
מצד שני, המבנה של המוזיאון, Mole Antonelliana, ייחודי ונחשב לסמלה האדריכלי של העיר, ולכן שווה אפילו רק לראות אותו מבחוץ, או לרכוש כרטיס אך ורק למעלית הפנורמית שנמצאת בתוך הבניין, העולה למרפסת תצפית על העיר.
הסיפור של המבנה מאד מעניין – הוא שוכן ברובע היהודי לשעבר ותוכנן במקור להיות בית כנסת. אלא שהאדריכל, אלסנדרו אנטולי היה קצת מגלומן בתכנון ולקהילה היהודית לא היה כסף כדי לממן את המבנה הגרנדיוזי. בסופו של דבר בית הנכסת נבנה במקום אחר ואילו העירייה רכשה את המבנה שעורר הרבה מחלוקת בשעתו.
Mole Antonelliana הושלם בשנת 1889 והיה באותה תקופה המבנה הגבוה ביותר באירופה.
המעלית שנבנתה בשנת 1961 ושופצה בשנת 1999, מגיעה עד לגובה של 85 מ (כאשר גובה הבניין כולו הינו 167 מטר) ומאפשרת להתפעל מנוף פנורמי של העיר ושל הרי האלפים הסובבים אותה.
כתובת: Via Montebello, 20
טורינו בעידן התעשייתי
רובע San Salvario
בית הכנסת היהודי הוקם לבסוף במקום אחר, ברובע San Salvario ואף הוא מבנה מרשים בפני עצמו ששווה צילום.
רובע San Salvario נחשב לרובע הטרנדי, האלטרנטיבי והבוהמייני של טורינו, מרכז חיי הלילה של העיר, וכבר מאז שהוקם במאה ה19 היה ידוע כרובע רב-תרבותי ומולטי אתני.
הרובע התפתח במקביל למהפכה התעשייתית ולהרחבות של טורינו אל מעבר לגבולות העיר ההיסטורית.
גם בשעות היום תמצאו מה הרבה לעשות ולראות בו. יש בו הרבה מאד בתי קפה וברים צעירים, שונים בסגנונם ועיצובם מבתי הקפה של מרכז העיר וגם חנויות בוטיק מיוחדות וגלריות אופנתיות. הרובע הוקם בסוף המאה ה19 ולכן סגנון הבנייה בו הינו ברובו אר-נובו ובשיטוט נינוח בין הסמטאות והרחובות, תוכלו לגלות יצירות אדריכליות מעניינות וגם אמנות רחוב.
הנה כמה המלצות נחמדות:
בית קפה – Orso-Laboratorio Caffè
ביסטרו – Samambaia
כיכר יפה עם בתי קפה, מאפיות ועוד: 2 Via Giuseppe Barett
כיכר יפה עם שוק – Piazza Madama Cristina
רחובות עם חנויות, בתי קפה וברים:
Via Belfiore,
Via Giuseppe Baretti,
Via Sant'Anselmo,
Via Claudio Luigi Berthollet
מסעדה מעניינת בעיצוב שלה: Ristorante Urbani
המון המון חנויות ספרים מקסימות כמו Libreria Trebisonda
פארק ולנטינו
בין רובע San Salvario ובין נהר הפו (אחד מארבעת נהרות שזורמים בעיר) מפריד פארק ולנטינו – הפארק העתיק ביותר בעיר.
פארק מרושת שבילי הליכה ורכיבה, מדשאות ועצים, המשקיף אל הנהר ומציע הפוגה ירוקה של 550,000 מ"ר באמצע העיר. בפארק כולל גם מתקני משחק לילדים, גנים בוטניים בתי קפה וברים. בקצה הדרומי של הפארק נמצאת אחת מהאטרקציות של העיר – Borgo Medievale (כפר ימי הביניים) – קומפלקס של מבנים שנבנו עבור התערוכה הכללית האיטלקית של 1884, המתחם כולל שחזור של מבנים וריהוט מהמאה ה-15, האופייניים לפיימונט ולעמק אאוסטה.
אגב, טורינו היא אחת מהערים הירוקות ביותר באיטליה, לצד פארק ולנטינו תמצאו בה עוד כמה וכמה פארקים וכן את הגבעות המקיפות את טורינו, טבע אמיתי במרחק של עשר דקות הליכה ממרכז העיר.
מעיר תעשייה לעיר תיירות ותרבות
לא תמיד נחשבה טורינו לעיר ירוקה. למעשה שנים רבות הדימוי שלה היה של עיר תעשית אפורה וזאת בשל המפעלים הגדולים ששכנו בשטחה, בעיקר המפעלים של חברת פיאט שנמצאו באיזור Lingotto.
לפיאט הייתה השפעה גדולה מאד על העיר ותושביה (שמרביתם היו קשורים למפעל בדרך זו אחרת) בכל התחומים.
המשבר בענף תעשיית הרכב בעשור האחרון של המאה העשרים הוביל את פרנסי העיר ובראשם הבעלים של חברת פיאט להבנה כי צריך לשנות את הפוקוס עליו נשענת העיר. לצד השקעה בתחומי תעשייה חדשנים (חלל למשל), הוחלט גם לפתוח את העיר לתיירות. אולימפיאדת החורף של 2006 שהתקיימה בטורינו, הייתה הדרך וההזדמנות של טורינו להציג את עצמם לעולם וגם להשקיע בתשתיות תיירותיות. עד אז טורינו הייתה עיר לא תיירותית בעליל, קצת מוזר בהתחשב בשפע האוצרות שיש בה.
בזכות האולימפיאדה שופצו הכיכרות ובתי הקפה ההיסטוריים, הוקמו מלונות, הוכשרו מדריכים ובמקביל אנשים שצפו בשידורי האולימפיאדה החלו לגלות עניין בעיר. זו הייתה פעם ראשונה שעיר מארגנת לבד אולימפיאדה, אבל מבחינת טורינו האולימפיאדה הייתה בעצם אמצעי לשים את עצמה על המפה.
זו הייתה רק יריית הפתיחה, לאחר האולימפיאדה היה צריך לחשוב איך ממתגים את העיר. אנשי השיווק של העיר הבינו שיש להם ביד מותגים איטלקים שנוסדו בעיר שאפשר לשווק, לשים דגש על עיצוב (טורינו הוגדרה כבירת עיצוב בינלאומי), על אוצרות האמנות והתרבות של משפחת המלוכה ולקדם מותגים ויוזמות לוקליים קטנים.
את המפעלים הישנים שעמדו ריקים הסבו למתחמי מסחר ובילוי – כך למשל המפעל של פיאט הפך למרכז מסחרי ענק, אשר על הגג המיתולוגי שלו, בו בוצעו נסיעות מבחן של רכבי החברה, יש כיום גלריית אמנות ואילו מולו, במפעל ישן של וורמוט, הוקם הסניף הראשון והענק של Eataly.
טורינו עם ילדים
טורינו היא עיר נוחה לטיול עם ילדים. המרכז שלה קטן, מלא בכיכרות גדולות שאפשר לעצור לנח שם, אכסדראות רחבות שמאפשרות לטייל עם ילדים בנוחות מירבית, מדרחובים עם חנויות למתבגרות, גינות קטנות בשלל פינות בעיר וכמובן, אוכל איטלקי שילדים אוהבים.
אפשר לשלב בין יומיים בעיר ואח"כ לצאת לטבע של חבל פיימונטה – הגבעות עם הכרמים סביב לעיר, הרי האלפים, שמורת גראן פרדיסו ואפילו הריביירה האיטלקית לא רחוקה.
הנה כמה המלצות למוזיאונים ואתרים שיתאימו לבילוי משפחתי בעיר:
מוזיאון הקולנוע והתצפית האטרקטיבית של בניין המוזיאון
מוזיאון המכוניות הלאומי (מוזיאון אינטראקטיבי ומאד מושקע שמתאים לכל המשפחה ולא רק לחובבי מכוניות).
פארק ולנטינו שכולל מתקני משחקים ואף מיני לונה פארק וגם את כפר ימי הביניים
מוזיאון לוואצה, אף הוא אינטראקטיבי ויכול להתאים למתבגרים. שווה להגיע גם בשביל המבנה המיוחד.
קומפלקס המוזיאונים המלכותיים – לילדים חובבי ארמונות. ישתערוכות ייחודיות לילדים וגם גנים יפים.
וילה דלה רגינה – ארמון המלכה שנמצא על גבעה מעבר לנהר, עם גנים יפים ותצפית על כל העיר.
פסטיבלים בטורינו
טורינו גם החלה לארח פסטיבלים ואירועים גדולים וכיום היא נחשבת למרכז של תערוכות וכנסים בינלאומים חשוב, בעיקר בתחומים בהם היא חזקה כגון מוזיקה, קפה, שוקולד, אוכל בכללי, עיצוב, קולנוע וכד'.
פסטיבל קאפה למוזיקה אלקטרונית – אחד הגדולים בעולם. 1-3/7
פסטיבל הג'ז של טורינו – 11-19/6
Salone del Gusto – תערוכת האוכל הגדולה בעולם בדגש על סלואו פוד 22-26/9
תערוכת קפה בינלאומית 11-12/6
פסטיבל הקולנוע הידוע של טורינו – 25.11-3.12
וכמובן במאי השנה ייערך האירוויזיון והאולם בו יערך המופע יהיה בלינגוטו וכפר האירוויזיון יהיה בפארק ולנטינו. כל הפרטים על האירוויזיון בטורינו
טיילנו בטורינו שלושה ימים שלמים ואני מרגישה כי ראינו רק את קצה הקרחון,
יש עוד כל כך הרבה מקומות שלא הספקנו לראות (מוזיאון לאבצה, אמנות רחוב נוספת, פארק דורה), בתי קפה שלא ישבנו בהם, פסטיצ'ריות שהחמצנו, מסעדות שלא הספקנו….הייתי שמחה להגיע לעיר לביקור ארוך יותר, אולי לשכור דירה ופשוט להכיר אותה לעומק.
תודה רבה ללשכת התיירות של טורינו – Turismo Torino e Provincia, לסילביה, כריסטינה, מרסלה ומאוריציו על האירוח הלבבי המושקע, תודה למדריכה שלנו עמנואלה מורוני, על סיור מרתק ומעשיר (אפשר להזמין אותה גם באופן פרטי כאן), תודה גדולה גם לריינאייר על שיתוף הפעולה בנוגע לכרטיסי הטיסה.
תודה לשותפתי לדרך, אינגה מיכאלי, העורכת של מגזין פספורטניוז באנגלית, על החברה המוצלחת!!!
רוצים מסלול מותאם אישית בטורינו בחינם? תכירו את טריפלן:
טריפלן מאפשרת לכל תייר לקבל מסלול יומי מותאם אישית בקליק – חינם. המסלול היומי כולל את האטרקציות, הסיורים והפעילויות והמסעדות הרלוונטיים ביותר, המוצגים על גבי מפה, בזמן ובמקום הנכון ובמחירים הטובים ביותר.
הפלטפורמה של טריפלן לוקחת בחשבון את מספר הימים שיש למטייל, כמו גם את מיקומם הגאוגרפי, אזורי העניין ומאפייני התייר ומחשבת עבורם את המסלול "הטוב ביותר", כולל מפה קלה לעקיבה ויכולת ניווט. נדרש אפס תכנון מוקדם!
המסלול מאורגן על פי היגיון גאוגרפי כולל הצעות למסעדות ולמוקדי עניין אחרים.
האתר של טריפלן
מוזמנים לגלות מה אפשר לעשות בבולוניה עם ילדים ולקרוא על החופשה שלי בבולוניה ועל החופשה המשפחתית בצפון איטליה.
מוזמנים להצטרף לרשימת התפוצה שלי ולקבל דיוור במייל כאשר אפרסם פוסטים חדשים.
אריודרצ'י טורינו…..
- גילוי נאות: הלינקים למלונות וכרטיסי הכניסה למוזיאונים מקנים לי עמלה, אשר אינה משפיעה על העלות שלכם.
4 Comments
המלצות מעולות, ומעוררות חשק לצאת ולטייל בעיקבותיך. בדיוק חשבתי שפעם כשהייתי סטודנטית , לפני האיחוד האירופי, טיילתי באוטו באיזור. מרבית הטיול שלנו היה בצרפ]ת אבל הדרך הקצרה עברה דרך איטליה וטורינו. כשהתיעצתי בלשכת התיירות הצרפתית, הגברת אמרה בבוז- טרוינו? אין שם שום דבר מעניין…
גם על איינדהובן הלוא אמרו את אותו דבר לפני עשור…אז הנה עוד דוגמא לעיר פוסט תעשייתית ששינתה את פניה….
ביליתי פעמיים שבוע בטורינו לפני כמה שנים (אחד עם הילדים ואחד בלי) ואהבתי את העיר מאוד! זו היתה העיר האיטלקית הראשונה שביקרתי בה – הרבה לפני שנסעתי לרומא ולונציה.
פארק ולנטינו עם כפר ימי הביניים, המוזיאון המצרי, מוזיאון המכוניות, eataly, השוורים שמספקים מי שתיה צוננים מהאלפים חינם בימי הקיץ החמים ו-superga היו להיט לכל המשפחה.
כשהייתי לבד אהבתי מאוד גם את הביקור במוזיאון של בית הספר לרפואה של האוניברסיטה.
עיר שמאוד נעים להסתובב בה ברחובות ובככרות במרכז העיר – הרבה חנויות יפות, קפה טוב וזול, אוכל מעולה, גלידה ושוקולד.
תודה על ההמלצות הנוספות! נשמר למועד שאגיע לשם שוב.
איזו תגובה מקסימה, נהניתי לקרוא את החוויות שלך מטורינו, בהחלט עיר שנעים להסתובב בה.