לטייל בעקבות המורשת היהודית בליטא

04/05/2021
לטייל בעקבות המורשת היהודית בליטא

מפות מורשת ומסלולים של Jewish Heritage Lithuania

אחד הדברים האהובים עלי זה מפות, בפרט מפות מאוירות ועל אחת כמה וכמה מפות שעוסקות בנושא מסויים.

סיפרתי בעבר כי בזכות המפות המאוירות שפגשתי בדוכן של קובנה בתערוכת התיירות, קיבלתי חשק להכיר את העיר וכך, בסופו של דבר, הגעתי לסיור בלוגריות בקובנה.

לפיכך מאד שמחתי כאשר Jewish Heritage Lithuania יצרו עימי קשר וביקשו שאספר על מיזם מפות המורשת שהם יצרו.

Jewish Heritage Lithuania הוא מוסד ללא כוונת רווח הפועל בתחום המורשת היהודית בליטא וקידום מסלולי התרבות שלה. Jewish Heritage Lithuania מפתחים מפות מורשת לצד מסלולים נושאיים ואזורים, מנהלים ערוצי מדיה חברתית במטרה לקדם ולהזמין תיירים לבקר ולהכיר את המורשת היהודית בליטא.

לטייל בעקבות המורשת היהודית בליטאJewish Heritage sites in Lithuania

מסלול בתי הכנסת מעץ

אחד המסלולים המרגשים הוא המסלול בעקבות בתי הכנסת מעץ שלוקח אותנו במסע בזמן אל השטעטלים היהודים בעיירות הליטאיות.

בתי כנסת מעץ הינם דוגמאות של מורשת חומרית יהודית הן בליטא והן במזרח אירופה כולה. הם היוו בזמנו מתכונת ייחודית של אמנות ואדריכלות יהודית. בתי הכנסת מעץ היו מיוחדים מכיוון שבניגוד לכל בתי הכנסת הקודמים, הם לא נבנו בסגנון האדריכלי של אזורם ותקופתם, אלא בסגנון יהודי חדש וייחודי שהתפתח.

בנוסף, בארצות רבות בעולם היהודים היו מנועים מלעבוד בתחום הבנייה או בתחומים של אומנות דקורטיבית, ציור וגילוף בעץ ואילו בליטא, בתי הכנסת מעץ נבנו למעשה על ידי בעלי מלאכה יהודיים.

היסטוריון האמנות אורי ז. סולטס, מציין כי "בתי כנסת מעץ, שהיו יוצאי דופן באותה תקופה בהיותם מבנים יהודיים גדולים, ומזוהים ככאלו, שלא הוסתרו בחצרות או מאחורי קירות, נבנו לא רק בתקופת "תור הזהב האינטלקטואלי" היהודי אלא בזמן ובמקום בהם האוכלוסייה היהודית המקומית הייתה שווה בגודלה או אפילו עלתה במספרה על האוכלוסייה הנוצרית."

עוד מידע על בתי כנסת מעץ בחבר העמים הפולני-ליטאי.

במהלך הכיבוש הסובייטי עקב התפיסה הקומוניסטית של אתאיזם, נעשה שימוש לרעה בבתי כנסת אלה והם הפכו למחסנים, אולמות ספורט או מרכזי תרבות בעיירות. לאחר שליטא קיבלה את עצמאותה בשנת 1990, בתי הכנסת הללו הוחזרו בהדרגה לקהילות היהודיות או לעיריות המקומיות.

כיום, בשטחה הנוכחי של ליטא יש 16 בתי כנסת מעץ שנשתמרו.

מתוך 16 בתי הכנסת הללו, שניים שוחזרו בשנים האחרונות וכעת הם פתוחים לציבור.

הצטרפו אלי לסיור בחמישה בתי כנסת, בחמש עיירות שונות:

SYNAGOGUE OF PAKRUOJIS

Pakruojis

אחד מבתי הכנסת מעץ ששוחזרו נמצא בעיירה Pakruojis זהו בית הכנסת העץ העתיק ביותר בליטא, שנוסד בשנת 1801 ומשמש כיום כמרכז תרבות.

העיירה Pakruojis בעצמה היא דוגמה ייחודית לשטעטל הליטאי – עד היום נשתמרו בה מבני עץ רבים, שכמעט ולא השתנו מאז מלחמת העולם השנייה.

קצת הלאה מהרחוב בו נמצאות החנויות היהודיות לשעבר, על גבעה ליד גדות הנהר, Kruoja

שוכן מבנה עץ עתיק, הלוא הוא בית הכנסת משנת 1801, ששופץ בשנת 2017.

בתקופה שבין מלחמות העולם שימש המבנה גם כבית תפילה וגם כבית ספר יסודי, בתקופה הסובייטית הוא היה בית קולנוע מקומי, ולאחר מכן – אולם ספורט. לאחר קריסת ברית המועצות ועצמאות ליטא, נסגר בית הקולנוע, הבניין נעזב וחלה הדרדרות מהירה במצבו, עד שלבסוף לאחר דיונים רבים הוא שופץ בשנת 2017 וכיום, כאמור, הוא משמש כמרכז תרבות וספריית ילדים של העיירה.

במרפסת, שהיתה בעבר עזרת הנשים של בית הכנסת, ישנה כיום תערוכה על ההיסטוריה היהודית בפקרוג'יס. במהלך השחזור חודשו ציורי הקיר האותנטיים של תקרת בית הכנסת, הכוללים מוטיבים של טבע כגון לוויתן, אריה, צבי, גמל, עצים עם ציפורים ואף קיטור עם קרונות נוסעים.

למעשה, בלי הצהרות רשמיות, המבנה מתפקד כיום גם כמוזיאון המציג את הסיפור של בית הכנסת מעץ.

כתובת: Kranto str. 8, Pakruojis

SYNAGOGUE OF PAKRUOJIS

Žiežmariai

בית הכנסת השני ששוחזר הוא בית הכנסת בעיירה Žiežmariai

ז'יז'מראי, עיירה הסמוכה לקובנה, ששוכנת על הכביש המוביל לוילנה, היא אחד המקומות העתיקים ביותר בליטא. מאז המאה ה -16 התיישבו בז'יז'מראי גם יהודים רבניים וגם קהילות של יהודים קראים. בהדרגה עזבו הקראים את העיירה והיהודים הרבניים נותרו המיעוט הלא-נוצרי היחיד בז'יזמארי.

מספר מבנים ברובע היהודי נשתמרו עד היום והעיירה, ככלל, היא מקום חביב לעצור בין בנסיעה בין קובנה לוילנה.

בתקופה שבין שתי מלחמות העולם פרחו החיים התרבותיים בז'יז'מראי, והיא כללה גם בתי ספר חילונים, תיאטרון וסניף של תנועת מכבי. אך הקהילה היהודית הפעילה לא יכלה להתקיים בלי בית הכנסת, שהוקם כבר באמצע המאה ה19.

בית הכנסת אמנם סבל במהלך השנים מכמה וכמה שריפות, אך בכל פעם הוא נבנה מחדש.

לאחר מלחמת העולם השנייה הוא שימש כמחסן. בזכות יזמים נלהבים של שימור המורשת היהודית בליטא, הבניין שוחזר תוך כדי התייחסות אל משמעותו ההיסטורית. בעתיד יש כוונה להקים בו מוזיאון בית כנסת מעץ.

כתובת: Vilniaus str. 6, Žiežmariai

Wooden synagogue in Žiežmariai

Kurkliai

בית הכנסת מעץ בעיירה Kurkliai, נבנה שוב ושוב מחדש, מהמאה ה18 ואילך, בעטיין של שריפות שהרסו אותו. בית הכנסת העץ האחרון שעומד עדיין על תילו נבנה בשנת 1936. יש לו מערך של בית כנסת מסורתי עם אולם התפילה המרכזי ועזרת הנשים.

עם זאת, העיצוב שלו כולל כמה מאפיינים אקספרסיוניסטיים, למשל, צריח יוצא דופן שאינו שכיח לבתי הכנסת של הליטבקים, אם כי גם הצריח הלז מעוטר במוטיבים מסורתיים של שני מגיני דויד.

לאחר מלחמת העולם השנייה, בניין בית הכנסת שהיה יחסית חדש, הפך למחסן. לאחר עצמאות ליטא המבנה נותר ללא כל שימוש ולאחרונה החלו בו עבודות שימור.

כתובת: Salomėjos Nėries str. 4A, Kurkliai

Alanta

בית הכנסת מעץ באלנטה הוא מבנה יוצא דופן של המורשת היהודית לא רק בליטא, אלא גם במזרח אירופה כולה.

באלנטה, התיישבה קהילה יהודית קטנה, החל מסוף המאה ה -19, וכמובן שבנתה לעצמה בית כנסת בעיירה.

בית הכנסת מעץ, נבנה בסגנון הרומנטי, עם חלונות בעלי מסגרת של קשתות מעוגלות, וכלל מרפסת-עזרת נשים נפרדת, שתי כניסות ואפילו חימום (מותרות רציניות דאז!). הוא היה פעיל בעיירה עד שנת 1941 עת כל הקהילה היהודית (שמנתה אז  30 משפחות, שהיוו את רוב אוכלוסיית אטלנטה), נרצחו באוגוסט 1941 על ידי הנאצים ומשתפי הפעולה הליטאים.

לאחר המלחמה עשרת החלונות של בית הכנסת נאטמו ומוסמרו והמבנה שימש במחסן קולקטיבי לדגנים.

כיום, אף על פי שמצבו הנוכחי של בית הכנסת אינו משקף את תקופת הזהב שלו ומבנה העץ ניצב גלמוד, הסביבה סביבו מסודרת, ישנם שלטי הסברה המציגים את סיפורו לכל מי שמתעניין במורשת הקהילה היהודית באלנטה.

כתובת:Ukmergės str. 3A, Alanta

Veisiejai

בנופי טבע מרהיבים של איזור האגמים של דרום ליטא, מוקפת באגם אנצ'יה, נמצאת העיירה Veisiejai, שהיוותה בית לאחת מהקהילות היהודיות הליטאיות מראשית המאה ה -18. בעיירה זו התגורר בשנים 1886-1887 אליעזר זמנהוף, ממציא שפת האספרנטו.

ההיסטוריה של בתי הכנסת המקומיים מתחילה כבר בשנת 1748 או אז נבנה בית הכנסת הראשון, שריפה אחר שריפה גרמה לכך שנבנו עוד ועוד בתי כנסת, כולם באותו מיקום.

בית הכנסת העץ הנוכחי נבנה בשנת 1927 על גדות אגם אנצ'יה. המבנה המקורי שלו כמעט ונשתמר לחלוטין עד עצם היום הזה: בניין דו-קומתי מעץ צבוע בצבע ירוק עם מרפסת ו -12 חלונות גדולים בחלק של אולם התפילה. המבנה מהווה דוגמה ייחודית להיסטוריה רב-תרבותית של העיירה. אגב, המבנה עצמו שמר על תפקודו כבית תפילה – בשנת 2004 הוקמה בו כנסייה של קהילה בפטיסטית מקומית.

כתובת:M. Bižytės str. 6, Veisiejai

לעוד סיפורים על שאר בתי הכנסת מעץ בליטא, כנסו למפה ולמסלול באתר של Jewish Heritage Lithuania

מתכננים לטייל בקיץ בליטא? מוזמנים לקרוא על הטיול שלי בוילנה ועל הביקור בקובנה.

גילוי נאות: פוסט זה נכתב בתשלום עבור Jewish Heritage Lithuania

תגובות פייסבוק

לקריאה נוספת

2 Comments

Ushpiz 23/09/2021 at 9:50 am

במהלך מסע שורשים , ביקרנו מספר בני משפחה בבית הכנסת שחלקו היה משופץ. נמסר לנו שאזל הכסף לשיפוץ. שמחה לראות שאכן שופץ. השארנו על אחד מקירות הכניסה תמונות של בני משפחה. אחת מהן ידועה. סבי שנרצח ,אבי ז"ל ועוד בת משפחה מצולמים בה.
בחלל בית הכנסת , על הקרקע הונחו מצבות. מקווה שהועברו לבית הקברות( בו חיפשנו את מצבת סבתנו ז"ל – לא מצאנו ).
תודה על העלאת המידע

Reply
מיכל מנור 23/09/2021 at 9:53 am

תודה רבה על התגובה המרגשת!!!!

Reply

Leave a Comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com