המלצות לחופשה ומסלולים בוילנה, בירת ליטא
Little darling, it's been a long cold lonely winter
Little darling, it feels like years since it's been here
Here comes the sun
Here comes the sun, and I say
It's all right
Here come the sun/ George Harrison
חורף ארוך מאד עבר על וילנה, מלכת השלג של אירופה.
חורף בו היא נכבשה, סופחה והולאמה.
כעת היא מקלפת מעליה את השכבות הרבות שלבשה, השכבות שהגנו על הלב החם, הפועם.
האביב שלה כבר ממש מעבר לדלת, השלג נמס, החיוכים שבים לפנים.
מזמינה אתכם לגלות איתי את וילנה שכמו אחותה הקטנה, קובנה, הרטיטה לי את הלב.
באמצע חודש אפריל הוזמנתי לסיור בלוגרים בוילנה, בירת ליטא, מטעם Go Vilnius – לשכת התיירות של וילנה ולשכת התיירות של ליטא.
גיליתי עיר מקסימה, שנשענת על עבר שחלקו מפואר ועשיר וחלקו כאוב ומורכב, אך גם מביטה ישר בעיניים להווה מודרני, תרבותי, אמנותי וקולינרי, מסקרן ויצירתי.
עיר מסבירת פנים, ירוקה, מטופחת, לא יקרה, וקלאסית – כמה קלאסית? העיר העתיקה היפיפייה שלה הוכרזה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו בשנת 1994
וילנה היא עיר נשית במהותה, עדינה, קצת ביישנית, מאופקת, אבל כשמכירים אותה לעומק מגלים שהיא נועזת ותוססת, כמו הנשים שפגשתי בוילנה ואולי בעצם כמוני? אולי בכלל מצאתי את עצמי בוילנה?
אז מה הסיפור עם נקודת הג'י של אירופה?
כשסיפרתי למארחת המקסימה שלנו, גינטרה, כי אני מגדירה ערים לפי אנרגיה גברית או נשית, וכי לתחושתי וילנה היא אישה, היא חייכה. מסתבר שהסלוגן שהם בחרו לקמפיין התיירותי של וילנה הוא:
“וילנה היא נקודת הג'י של אירופה – אף אחד לא יודע איפה היא, אבל ברגע שמוצאים זה אדיר"
פשוט גאוני!!!!
אמנם סלוגן קצת נועז לעיר שמרבית מתושביה קתולים, אולם הוא התקבל באהדה על ידי תושבי העיר, בעיקר על ידי תושבות העיר שראו בזה ביטוי לGirl Power.
אני חושבת שהסלוגן הנ"ל מתאר מאד יפה את וילנה. לוקח קצת זמן לגלות את הקסם שלה, אבל ברגע שמגלים רוצים עוד…..
חופשה בוילנה - מידע פרקטי
טיסות: חברת וויזאייר מפעילה קו תעופה ישיר בין תל אביב לוילנה, בימים שבת ושלישי. בקרוב יתחילו גם לפעול טיסות של ריינאייר לעיר.
שדה התעופה נמצא כחצי שעה מהעיר ויש רכבת או אוטובוס ישיר מהשדה למרכז העיר. בעיר עצמה קל להתנייד ברגל ומחוץ למרכז ההיסטורי הקטן יש גם תחבורה ציבורית בדמות טרוליבוס (אוטובוס חשמלי).
מטבע מקומי: יורו
שפה: ליטאית. הדור המבוגר דובר רוסית ואילו הצעירים שולטים היטב גם באנגלית.
היינו אורחים של מלון Artagonist, מלון חמישה כוכבים, מעוצב וצעיר, השוכן בלב העיר העתיקה, בכיכר השוק.
העיצוב שלו חדשני, עם עבודות אמנות של אמנים ליטאים צעירים תלויות בחדרים.
הצוות: צעיר, אדיב וחביב.
המיקום: מצוין. ממש בלב העניינים, במדרחוב בין כיכר הקתדרלה הראשית לבין בית העירייה. המיטות נוחות. המקלחת אלוהית וארוחת הבוקר, בה נפגשנו כל בוקר, כל החבורה מחדש, טעימה ועשירה (כן, היה הרינג..איך אפשר בלי…).
כתובת: Pilies g. 34
3 מסלולי טיול בוילנה
מסלול טיול בוילנה - הרפובליקה של אוז'ופיס Užupis
בערב הראשון לקחה אותנו, גינטרה, לסיור היכרות עם שכונת אוז'ופיס.
השכונה הבוהמיינית מעבר לנהר מצאה חן בעיני מייד.
בראשון לאפריל שנת 1997 הכריזה קבוצת אמנים על השכונה כעל רפובליקה עצמאית עם מטבע, נשיא, דגל, הימנון ואף חוקה משל עצמה, חוקה יצירתית ומשעשעת, עם 41 עקרונות, אותה ניתן לראות תלויה וממוסגרת ברחוב Paupio.
אל אוז'ופיס נכנסים דרך גשר מנעולים שחוצה את הנהר ואז מגלים בין הבתים הקטנים והישנים שפע של אמנות רחוב, פסלים סוריאליסטים, גלריות, בתי קפה קטנים, פאבים וחנויות מיוחדות.
המקום היה בעברו חלק מהגטו היהודי וכיום הוא סמל לשיוויון, אחווה וחירות.
אל השכונה חזרתי בסוף הטיול גם לשיטוט עצמאי, לבד, גומעת בהנאה את המראות הייחודים שלה: בתים מתקלפים, מרפסות מעניינות, חלונות ראווה מסקרנים, דלתות עץ שמחביאות סודות.
מסלול טיול בוילנה - העיר העתיקה
למחרת יצאנו לסיור מודרך עם לנה, המדריכה המצויינת, בעיר העתיקה של וילנה.
התחלנו בסמטת הסופרים, Literatų, בה מונצחים על הקירות כל סופרי ליטא ביצירות אומנות שנעשו בידי תושבי וילנה.
משם ירדנו במדרחוב Pilies, העמוס בבתי קפה, מסעדות וחנויות חביבות, היישר אל הקתדרלה הראשית של העיר. קתדרלה גדולה ולבנה בסגנון ניאו גותי, השוכנת בכיכר רחבת ידיים. בדיוק באותו בוקר חל pulm sunday, שלפני איסטר, והמוני ליטאים נהרו אל הכנסיות השונות כשבידיהם כפות תמרים ססגוניות. מנהג מקומי.
בכיכר הקתדרלה ישנה אבן ועליה הכיתוב stebuklas שמשמעותו "נס". האבן מציינת את האירוע בשנת 1989 עת החלה השרשרת האנושית שמחתה נגד הכיבוש הסובייטי וחיברה בין וילנה, ריגה וטאלין.
האמונה אומרת כי מי שיעמוד על האבן, יעצום את עיניו, יבקש משאלה ויסתובב שלוש פעמים עם כיוון השעון, משאלתו תתגשם.
ברור שכולנו ניצלנו את ההזדמנות להסתובב ולבקש משאלה…חלקנו אפילו עשו סיבוב נוסף…
מכיכר הקתדרלה נמתחת שדרת gediminas שמזכירה מאד שדרות פריזאיות. השדרה מנוקדת בחנויות של רשתות בינלאומיות, מבני ציבור, בתי קפה ומסעדות.
אולם אנחנו בשלב הזה לא פנינו לשדירה (לצערן הרב של כמה מחברות הקבוצה), אלא המשכנו את הסיור בעיר העתיקה
העיר העתיקה של וילנה, המורכבת ממדרחובים, סמטאות מתעקלות, חצרות פנימיות ושדירות ירוקות, היא מוזיאון פתוח של מבנים בסגנון הבארוק, מרבית המבנים לא נהרסו במלחמת העולם השנייה ואף שופצו או שומרו במהלך השנים, לפיכך שיטוט ברחובות ליטא הוא כמעט כמו מסע בזמן.
וילנה נוסדה בשנת 1321 על ידי הדוכס הגדול של ליטא, גדימינאס. היא הייתה בירת הדוכסות הגדולה של ליטא עד שנת 1388 ולאחר הקמת האיחוד הפולני ליטאי בשנת 1569, הפכה גם למרכז לתרבות פולנית.
למעשה עד לאיחוד הפולני, הייתה ליטא מדינה פגאנית, האחרונה להתנצר מכל מדינות אירופה.
האיחוד שרד עד לסוף המאה ה18 ואז הגיעו הרוסים….
האימפריה הרוסית כבשה את וילנה בשנת 1795 והיא הייתה תחת שלטונה עד 1920.
הרוסים הרחיבו את העיר ובנו בה את האוניברסיטה, אחת מהאוניברסיטאות העתיקות באירופה.
המשכנו להתפתל בסימטאות מרוצפות האבן של העיר, לכל בית יש פה סיפור, גם סיפורים יהודים, אבל אליהם נגיע מחר.
ברחוב Didžioji חלפנו על פני כנסיית St. Casimir, בתקופה הקומוניסטית שימשה הכנסיה כמוזיאון לאתאיזם, לנה סיפרה לנו שבצעירותה היא נלקחה עם כיתתה פעמים רבות למוזיאון כדי להטמיע בהם את האתאיזם.
"בילדותי התגוררתי עם הורי באחד מהשיכונים שבנו הקומוניסטים בפרברי העיר" מתארת לנה. "כשברית המועצות נפלה וליטא זכתה לעצמאות הייתי בת עשרים, למדתי באוניברסיטה, כולנו היינו כל כך מאושרים".
את הזכרונות של לפני ואחרי הקומוניזם אנחנו נשמע שוב ושוב, כמעט מכל האנשים שנפגוש בליטא. כל אחד היה בגיל אחר ובמקום אחר, אבל כולם זוכרים את הרגע בו זה קרה.
בשנת 1920, בהתאם לחוזה שהיה בין ברית המועצות לבין ליטא, עברה וילנה לידי הרפובליקה הליטאית שרק נוסדה, אולם מייד נכבשה על ידי הפולנים.
לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה ועל סמך הסכם ריבנטרופ-מולוטוב, נכבשה "ליטא הפולנית" על ידי הסובייטים, ביוני 1941 נכבשה העיר על ידי הצבא הגרמני במסגרת מבצע ברברוסה. ביולי 1944 חזר הצבא האדום וכבש את העיר. וילנה כמו כל ליטא הפכה להיות חלק מברית המועצות. בשנת 1991 זכתה ליטא לעצמאות מחודשת ווילנה חזרה להיות בירתה.
ממשיכים לרחוב Aušros Vartų שם שוכנות זו לצד זו שלל מסעדות בינלאומיות וגם רבבות מאמינים ששומעים בצמא את נאומו של הכומר הניצב על מרפסת כנסיית Aušros Vartai, אחת מעשרות הכנסיות בעיר, מסתבר שלא הצליח לסובייטים עם החינוך לאתאיזם בליטא…..
התחנה הבאה היא שוק האוכל המקורה Halės Turgavietė המזכיר מאד שווקים שראיתי בפולין. ניתן למצוא בו כמעט הכול, החל מבגדים ונעליים, דרך פירות וירקות טריים וכלה באוכל אוכל ליטאי מסורתי.
אחרונה חביבה היא מסעדת הגריל Keulė Rūkė, מול תחנת הרכבת.
בעלי המסעדה רצו להביא לוילנה את אווירת גני הבירה בברלין ואכן המקום מעוצב בסגנון ברלינאי היפסטרי. הם מיקמו את המסעדה ברחוב שנחשב בעייתי, הקהל התחיל לנהור למקום והעייריה קלטה את הפוטנציאל והחליטה לשפץ את הרחוב הקטן ולהפוך אותו למתחם בילויים.
איך תזהו את המקום? בעזרת שני ציורי קיר מפורסמים:
הענק הצהוב של צמד האמנים מסן פאולו Os Gemeos.
וציור הקיר המפורסם "Make Everything Great Again" של Dominykas Čečkauskas ו Mindaugas Bonanu בו טראמפ ופוטין חולקים סיגריה.
במקור הציור היה של השניים מתנשקים והוא זכה לפרסום רב ועורר גלים בעולם. הציור הושחת ובגרסה החדשה הם כבר עברו לעישון משותף.
כתובת: Pylimo g. 66
הפסקת קפה - Italala Caffè
"וילנה היא מעצמה של בתי קפה איכותיים" מכריזה לנה "אנחנו הוילנאים אוהבים מאד לשתות קפה ומקפידים על איכותו" ואכן כמעט על כל צעד ושעל ניתן למצוא בית קפה שעושה חשק לשבת בו.
אני התלהבתי מ Italala Caffè שנמצא בשדירת Vokiečių, כי בכ"ז כשמדובר בקפה, עדיף איטלקי..:-)
כתובת: 1, Vokiečių g
שדירת Vokiečių הירוקה מובילה עד בית העירייה של וילנה והכיכר העצומה שמתפרשת למרגלותיו. ממליצה ללכת לאיבוד בין הסמטאות היוצאות מהשדירה, תגלו הפתעות מעניינות.
מסלול טיול - בעקבות יהדות וילנה
"וילנה, סבתי הגדולה, עיר ואם בישראל,
ירושלים של גלות, נחמת עם-קדם בצפון! –
זה שביסך הטלוא, כגג בית-הכנסת הישן,
נעלה בעיני ניניך מכובעי מגדלים מוזהבים"
זלמן שניאור, וילנה.
היום השני לסיור מוקדש לתולדות יהדות וילנה ואנחנו עושים אותו בלווית המדריך שלנו, דניאל גורביץ'. דניאל נולד בליטא, עלה לארץ בנעוריו, חי בישראל כמה שנים אך לבסוף חזר לליטא והקים בה משפחה. כיום יש לו חברה לסיורים בוילנה, ליטא, המדינות הבלטיות וצפון אירופה.
וילנה, שנקראה גם ירושלים ד'ליטא, הייתה מרכז דתי ותרבותי יהודי משמעותי מאד, אולי אחת הקהילות היהודיות החשובות ביותר בסוף המאה ה19 ותחילת המאה העשרים.
היא הייתה הן מרכז של תנועת "המתנגדים" (הליטאים) שיצאו נגד החסידות, והן מרכז חשוב של ההשכלה היהודית שביקשה לשלב זהות יהודית עם רעיונות מודרניים ומאוחר יותר גם ציונות, כמו גם מרכז של תנועת הבונד.
במקביל, הייתה הקהילה היהודית גם חלק בלתי נפרד ממרקם החיים בוילנה, עוד מתקופתו של הדוכס הגדול שהעניק להם זכויות. הם תרמו להתפתחות התרבות, ההיסטוריה, המסחר והמדע בליטא. בשנת 1901 היו בווילנה כ-76,000 יהודים שהוו כ-50 אחוזים מהאוכלוסייה ולאחר מלחמת העולם הראשונה הם היוו שליש מתושבי העיר. בוילנה פעלו למעלה ממאה בתי כנסת ובתי מדרש.
האישיות המפורסמת שפעלה בעיר היא הגאון מוילנה, הגר"א, שהיה למדן ופוסק גדול.
בשנת 2020 ימלאו 300 שנה להולדתו ועיריית וילנה הכריזה עליה כ'שנת הגאון מוילנה' שתוקדש גם לתולדות יהדות וילנה.
הבית המקורי בו חי ברחוב היהודים (Zydu gatve) מספר 3 נהרס, אבל בסמוך למיקום ההיסטורי מתנוסס כיום בגאון פסלו של הגאון.
את הסיור בעקבות יהודי וילנה אנחנו מתחילים בבית הקהילה היהודית, שנוסד על ידי Faina Kukliansky כחלק ממיזם של זכויות אדם. הקהילה התחדשה בשנת 1989 והיא מונה כ3000 חברים. בית הקהילה שוכן בצמוד לסניף של המוזיאון הלאומי היהודי של ליטא על שם הגאון מוילנה והוא מציע פעילויות חברתיות לקהילה בחגים ובסופי שבוע, קורסים שונים, מרכז חברתי לקשישי הקהילה, קייטנות לילדים ועוד.
בתוך בית הקהילה פועלת מאפיית בייגל, המציעה גם אוכל יהודי ליטאי מנחם שעורר אצלי מיידית זכרונות מרגשים מבית סבתא.
כתובת: Pylimo 2 g
שבעים ונרגשים המשכנו אל רחוב היהודים ואל הרובע שהיה בעבר יהודי וכלל גם שוק זכוכית פעיל ותוסס. לאחר הכיבוש הגרמני הפך לגטו הקטן.
ב-24 ביוני 1941 כבשו הגרמנים את וילנה. הנאצים בשיתוף עם הליטאים רצחו בעיר עשרות יהודים.
תנועת היהודים הוגבלה, רכוש יהודי הוחרם ויהודים גויסו לעבודות כפיה. הוקם יודנראט והיהודים הוכנסו לגטאות.
ב-4 ביולי 1941 החלו הנאצים, בשיתוף ליטאים, ברצח יהודים בירי בבורות בפונאר, אתר במרחק 10 ק"מ מווילנה, היהודים נחטפו ברחובות העיר ומשם הובלו ונרצחו בפונאר.
בספטמבר 1941 חוסל גטו הקטן ונותר רק הגטו הגדול. חברי התנועות בגטו מתאגדים לכדי מחתרת כדי ליזום מרד מזוין המוני נוכח כל ניסיון לחיסול הגטו. הוקם מטה בפיקוד יצחק ויטנברג ובו היו חברים גם יוסף גלזמן ואבא קובנר.
בסוף ספטמבר 1943 גם הגטו הגדול חוסל. היהודים שנותרו בחיים נשלחו למחנות באסטוניה ובלטביה.
מכל קהילת וילנה המפוארת נותרו לאחר המלחמה רק עשרה אחוז.
כיום עומלת עיריית וילנה על הנצחת יהודי וילנה – הן על האישים והחיים התרבותים לפני המלחמה והן אנדרטאות ומוזיאונים המספרים על הטרגדיה הגדולה של קהילה זו.
תערוכת השואה של המוזיאון היהודי – Pamėnkalnio g. 12
בית הכנסת הכוראלי. היחיד ששרד את המלחמה – Pylimo g. 39
מרכז הסובלנות של המוזיאון היהודי – Naugarduko g. 10/2
מוזיאון שמואל בק – Naugarduko g. 10/2
לעוד נקודות ציון כנסו למפה הייחודית שהכינו באתר של Jewish Heritage Lithuania
שלוש מסעדות מומלצות בוילנה
sweet root
מסעדת קונספט מיוחדת במינה.
המסעדה, ששוכנת בשכונת אוז'ופיס, מציעה תפריט ליטאי מודרני המתבסס על מרכיבים מקומיים עונתיים.
האמת שהמילה תפריט לא ממש מדוייקת, כי אורחי המסעדה בכלל לא מקבלים תפריט. הם מוזמנים לארוחת טעימות של שבע מנות מבלי לדעת מה כוללת כל מנה. את זה הם צריכים לנחש בעזרת דף ובו כתובים כל המרכיבים המשתתפים בארוחה. בסוף הארוחה הם יקבלו את התפריט ויגלו האם צדקו בניחוש.
אחלה קונספט וגם האוכל היה טעים להפליא, המנות הוגשו בצורה מעוצבת ואישיותו הכריזמטית של בעל המסעדה הוסיפה לאווירה המהנה ששררה בארוחה.
עלות ארוחת טעימות: 75 יורו.
כתובת: Užupio g. 22
Bizarre
אני לא יודעת אם כולם יודעים אבל סוג האוכל האהוב עלי (חוץ מהרינג,כמובן) הוא אוכל אסייתי.
Bizarre היא מסעדה חדשה המשתרעת על שטח של 100 מ"ר. הקומה הראשונה מוקדשת לתרבות מזרח אסייה, הן בעיצוב והן במטבח הפן-אסייתי פרואני.
הקומה השנייה עוסקת בזוהר – הוליווד וכל הג'אז הזה, ריקודים, מוזיקה חיה ומטבח פיוז'ן אירופאי עם השפעות מזרח תיכוניות.
אנחנו ישבנו בקומה השנייה, אבל יכולנו לבחור מנות משני המטבחים. אני דבקתי באוכל האסייתי (מזרח תיכוני יש לי בבית). היה טעים מאד. אל תפספסו את חדר האיפור של המסעדה. אחלה לוקיישן לאינסטגרם.
כתובת: Pylimo g. 38
Sugamour
ואם כבר מדברים על לוקיישן לאינסטגרם, אז Sugamour, בית קפה המתמחה בקינוחים, עושים זאת בגדול.
החל מהדקורציה של חזית בית הקפה, דרך עיצוב הפנים ה'הו כה וורוד' ועד שלל הקינוחים שמצטלמים נהדר, חלקם גם טעימים בהחלט. אם אתם לא מחובבי המתוק מדי, הסכיתו להמלצתי והזמינו קינוח עם אגוזים כדי לאזן את המתיקות.
כתובת: Vokiečių g. 11
הנה באה השמש
הסיור בוילנה היה עוצמתי ואינטנסיבי, בעיקר מבחינה רגשית. מצד אחד נשבר לי הלב בשל גורלה של הקהילה היהודית, אולם מצד שני, התמלאתי באופטימיות בזכות האביב וההתחדשות השוררים כיום בעיר. אני בטוחה שעוד אשוב אליה.
תודה רבה לGintare Kavaliunaite ולכל צוות Go Vilnius כמו גם ללשכת התיירות של ליטא על שארגנו סיור כה מושקע ומרתק ואירחו אותה בצורה נדיבה ומעמיקה.
תודה רבה גם לנבחרת הבלוגרים שקיבצתי לטיול, אני מאד מרוצה מהבחירה, היו לנו ממש כייף יחדיו ובעיקר היה נחמד לצלם כל הזמן, במיוחד אחד את השנייה.
בואו גלו איך הם חוו את העיר:
עוד בתי מלון בוילנה
Congress Avenue
מלון ארבעה כוכבים, בעל עיצוב קלאסי הממוקם בשדרת הקניות המרכזית של וילנה, ממש בלב העיר העתיקה.
Hotel Vilnia
מלון ארבעה כוכבים ששוכן במבנה מהמאה ה19, סמוך לפארק ולנהר, שלוש דקות הליכה מהקתדרלה הראשית. המלון היפה מציע חדרים מרווחים ומעוצבים.
כתובת: Maironio g. 1
בואו לגלות מה אפשר לעשות בוילנה עם ילדים.
הצטרפו לטיול סולו של יואב גוש – אבא מטייל לבד בוילנה
מוזמנים לקרוא גם מה יש לעשות בקובנה, העיר השנייה בגדולה בליטא.
ממליצה גם לבקר בערים בלטיות נוספות – ריגה וטאלין.
בסוף הפוסט תמצאו את מפת גוגל של וילנה עם המקומות שהוזכרו בפוסט.
בחודש הבא אראיין את שלומית יפת ביאליק על טיול בסלובקיה ואספר לכם על החופשה שלי בסיביו.
הצטרפו לרשימת התפוצה של "רואה עולם" וקבלו התראה כשאפרסם פוסטים חדשים.
גילוי נאות: הייתי אורחת של לשכת התיירות של העיר והוזמנתי לבתי המלון והמסעדות הנזכרים בפוסט.
הלינקים לבתי המלון במדריך זה כוללים הפניות לתוכניות שותפים. מה שאומר שאם תזמינו מלון דרך הלינק במדריך, אני אקבל עמלה קטנה, מבלי שזה ישפיע כלל על המחיר שתשלמו
16 Comments
מקסים מיכל. ואיזה מעניין זה שאת מחלקת ערים לפי מגדר 🙂 בהחלט עשית חשק
תודה רבה גלית, יום אחד אולי אכתוב משהו על החלוקה הזו שלי, זה לא רק לפי מגדר, אלא בכלל אני מתייחסת לערים כאל בני אדם…:-)
מעניין להכיר מקומות חדשים ! תודה רבה לך על השיתוף והתמונות. לא הכרתי קודם . טוב שאת מוסעת קצת גם בשבילי (:
תודה רבה מיכל, אני שמחה לגלות מקומות חדשים.
תמיד אפשר לסמוך עליך שתגלי לנו את המקומות הכי שווים לישון בהם, לשתות קפה ולהצטלם על רקע קירות מצויירים
זו אכן אני עומדת בכבוד במשימה החשובה 🙂
פוסט שעושה חשק לוילנה. ממש.
היטבת לתאר את העיר מכל כך הרבה רבדים.
תודה רבה אביבית, אני נמשכת לערים עם רבדים, למרות הקושי והמורכבות שלהן.
איזו סקירה יפה של וילנה. אהבתי במיוחד את החלק היהודי ובכלל זו נראית עיר נעימה ומיוחדת שאוהב לגלות
את מאד תתלהבי מוילנה, יש לה איכויות של ערים שאהבת בעבר.
הייתי שמחה ללכת לאיבוד בסמטאות וילנה!
אחד הספרים האהובים עליי בילדות היה על הגאון מוילנה ותמיד חלמתי לבקר שם. אולי ב 2020…
ליען, נראה לי שזה רעיון נהדר להגיע לוילנה ב2020 לסיור בעקבות הגאון מוילנה. נדבר על זה…..
אם נניח רגע בצד את הנקודה היהודית ונתרכז בנקודת הג'י
אז וילנה היא לגמרי במפלגה שלי – איזור צעיר ובועט, ציורי קיר, בתי קפה איכותים ו Sugamour עם קינוחים
אני מסודרת
אח טובה, אהבתי את משחקי המילים…כן, וילנה היא עיר כלבבך, אוהבים שם בתי קפה וגם כל מיני מתוקים אחרים….
תודה רבה על המידע! האם תוכלי לפרסם את פרטי המדריכים ואיזה הכי מומלץ לסיור של יום אחד בעיר? תודה!
אנחנו סיירנו עם דניאל והיינו ממש מרוצים