הרצאות הדרכות וסיורים בנושאי: קיימות עירונית, נוף, גנים ותרבות
אני אוהבת לראות איך נפתח לאנשים צוהר לחשיבה המקיימת ואת ההתרגשות לפגוש דוגמאות חיות שמשנות את ה'דיסק'
מה הרקע שלך?
הרקע שלי משלב שלושה תחומים: אדריכלות נוף (טכניון, 1982), לימודי תרבויות מזרח אסיה (תואר שני, אוניברסיטת תל-אביב) והדרכת טיולים ביוון ובהודו. בשנת 2008-9 חיינו בהודו, במקומות שונים. עושר החוויה והחיים שם הביאו אותי לחשיבה שאורך חיים פשוט ובסיסי הנשען על משפחה וקהילה הינו בעל חוסן מעורר השראה. זה היה הנדבך הראשון בשינוי שעברתי מגישה של מתכננת פרויקטים להתבוננות רחבה יותר על תהליכים העוברים על החברה והסביבה והבנת התפקיד המערכתי שלנו והשליחות כמי שיכולים להשפיע על איכות החיים שלנו, של ילדינו ונכדינו ושל הדורות הבאים.
מתי ולמה התחלת להדריך סיורים עירונים בעולם?
בעשור האחרון, אני מקדישה את רוב זמני המקצועי לקידום חשיבה מקיימת על הערים בהן אנו חיים. השנה בה חיינו בהודו ( 2008 ), משבר האקלים וכעת גם משבר הקורונה, הביאו אותי להחלטה שחשוב לשנות את התייחסות הציבור בכלל וקהילת המתכננים בפרט למרחב העירוני ולהפוך אותו למקיים יותר: מתאים יותר לגידול ילדינו ונכדינו, ירוק יותר, ובעל טביעת רגל נמוכה יותר מבחינה אקלימית. רוב האוכלוסייה בעולם ובארץ חיה ותחיה גם בעתיד בערים ואנו צריכים למצוא את הדרך להפוך את העיר לבית בריא יותר מבחינה קהילתית ואקולוגית.
בשנים האחרונות הוצאתי סיורים בהשתתפות מאות מתכננים, אנשי מקצוע ואנשים שהנושא חשוב להם, לערים מעוררות השראה בנושא זה בערים כמו לונדון, המבורג, אתונה וברצלונה ובארץ.
האתר של רויטל שושני
מדוע בחרת להתמקד בנושאים של קיימות עירונית?
העיר היא הבעיה וגם הפתרון.
הערים מתרחקות מהטבע. העירים מתרחקות ממקורות המזון עליהם הן נשענות. אך יותר מכל היא הן עלולות להפוך למקום מנוכר לחיות בו ולגדל ילדים. בערים נוצר מירב זיהום האויר ופליטות הפחמן הדו חמצני.
בערים סובלים יותר ויותר מהצפות בשל שטחי הבינוי והפיתוח הצפופים.
בערים מתפתח אי החום העירוני וגורם לשינויי האקלים. בהמבורג לדוגמא יש לעליית מפלס פני הים כתוצאה משינויי אקלים השפעה דרמטית על הצפה של אזורי עיר נרחבים.
בסיורים בעיר למדנו איך משלבים תכנון הנדסי לפתרון בעיית ההצפות עם תכנון נופי של שכונות חדשות תוך מענה לצרכים של קבוצות שונות באוכלוסיה.
כשאנו מטיילים באתונה, עיר ים תיכונית צפופה המתמודדת עם בעיות חום עירוני אנחנו רואים פיתוח של רשת כיכרות ירוקות, שדרות צל, סגירה של רחובות קטנים לטובת תנועת הולכי רגל והופעה של גני כיס קטנים: יש תחושה חזקה של עיר גדולה עם מרקם המחזק את הסביבה והקהילה.
יש הרבה מה לעשות ולשנות בערים ואני מאמינה שמפגש עם אנשים מעוררי השראה בטיולים וביקור במקומות שעשו מעשה יכול לחולל שינוי ולהשפיע.
אלו סוגי סיורים יש לך ולאלו יעדים?
סיורי הדגל שלי הינם סיורים בערים בארץ ובחו"ל בנושא קיימות עירונית. הסיורים העירוניים לחו"ל הינם למשך 3-5 ימים בכל עיר והסיורים בארץ הינם סיורי יום – יומיים.
בסיורים נפגשים עם אנשים מקומיים שעשו את השינוי כמתכננים, מקבלי החלטות או פעילי קהילה ומבקרים בפרויקטים חדשניים בהם חשיבה על סביבה וקהילה בריאה הינה מקור ההשראה. בסיור אנו לומדים את תהליכי השינוי ופוגשים את השפעותיהם הטובות בשטח.
היעדים העיקריים לסיורי הקיימות שלי כיום הינם לונדון, המבורג, אתונה וברצלונה ומספר ערים בארץ.
מה מייחד אותם ומה הם כוללים?
הסיורים בערים כוללים הליכה ברחובות (ונסיעה בתחבורה ציבורית) ביקור באזורי התחדשות עירונית אשר חלקם נעשו בשיתוף התושבים, או במעורבות ארגונים חברתיים וסביבתיים.
בלונדון למשל נרגיש ברגליים עיר שגם בשעות העומס יכול אדם לצעוד, לרכב על אופניים או לנסוע בתחבורה ציבורית מרושתת היטב מכל קצותיה, אל מרכז העיר וממנה. נפגוש עיר רב תרבותית החוגגת איכות זו שכן היא נתפסת כאחד מנכסיה המשמעותיים. נכיר פרויקטים בתחום האנרגיה המיועדים להפחית את השפעת העיר על התחממות האטמוספירה, נכיר פיתוח שכונות חדשות ואטרקטיביות שנבנו באזורים שדרשו ריפוי זיהום קרקע, נחל ואויר בנוסף לשינוי תדמית חברתית והיום הינן הצלחה ומושא לרצון להתגורר בהם. נכיר מקרוב את השינוי שהתחולל ונראה שאפשר.
מי הם קהלי היעד?
אנשים שרוצים לחוות עיר בצורה אחרת מהתיירותית המקובלת, להכיר אנשים שעושים שינוי בעירם.
אנשים שעירוניות מעניינת אותם ורוצים להכיר מקרוב איך ערים מטמיעות חשיבה מקיימת השומרת על זיקה בריאה בין סביבה לקהילה תוך כדי פיתוח העיר. ולא פחות חשוב, חיבור בין אנשים שרוצים לטייל עם אנשים שנקודת מבט זו מעניינת גם אותם מהארץ ואולי לחבור בעתיד לעשייה משותפת.
מה עוד יש לך בארסנל?
בעשור האחרון אני מרצה על ערים מקיימות בארץ ובחו"ל ומנסה לעשות נפשות לחשיבה ועשייה ברוח זו בחוגים רחבים ומקצועיים. מתוך הניסיון שלי כמתכננת שתכננה שטחים פתוחים רבים בעיר אני מרצה לרשויות עירוניות על נושאים יעודיים הקשורים בקידום הקיימות כמו גגות ירוקים, עצים בעיר, גינון בר קיימא ופרמקלצ'ר (שיטה לתכנון מקיים), חקלאות ויצרנות עירונית בארץ ובעולם.
בנוסף אני מרצה על נוף גנים ותרבות בערים כמו לונדון בה תרבות הגנים הינה מרכזית, באזורי הים התיכון כמו יוון וישראל ובמזרח אסיה בהודו וסרילנקה. בהרצאות אלה אני משלבת את האהבה שלי למקומות אלה בידע על מסורת מקומית, סגנונות בניה ואדריכלות כמו גם היבטי חברה ומשפחה הנגזרים מהנוף והתרבות.
מה את הכי אוהבת במהלך הסיורים?
אני הכי אוהבת לראות איך נפתח לאנשים צוהר לחשיבה המקיימת, את ההתרגשות לפגוש דוגמאות חיות שמשנות את ה'דיסק' ותחושת הלב ולהיות בשיח שנוצר בטיול על נושאים אלה שהינו מרתק וסוחף, ונוגע לחיי כולנו.
כיצד הקורונה השפיעה עליך?
בקורונה 'יצאתי לעולם' עם הרצאות זום, מאמרים שכתבתי ופוסטים שבועיים בנושאים אלה בפייסבוק.
באוקטובר 21 , הצלחתי להוציא 2 סיורים מאד מוצלחים לאתונה בשיתוף המועצה הישראלית לבנייה ירוקה.
בקורונה הבנתי 'על בשרי' את חשיבות השטחים הפתוחים בקרבת הבית, החל מאדן החלון ועד לפארק השכונתי. הבנתי כמה חשובה הגינה המשותפת שהקמתי על גג הבניין וכמה תורמת הגינה הקהילתית שהשתתפתי בהקמתה בשכונת המגורים שלי לחיזוק הקהילה ולחשיפת התושבים ובמיוחד הילדים לאפשרות של יצרנות מזון משמעותית בקנה המידה הקטן.
מהם החלומות שלך לשנה הקרובה?
אני מקווה שיותר ויותר אנשים ימצאו עניין בנושא הזה ויראו בו רלוונטי לחייהם ולעתיד שלנו בכדור הארץ.
אני מקווה שהעולם ירפא השנה מהמגיפה ושההבנה שכולנו מחוברים זה לזה, ומושפעים זה מזה תחלחל עמוק ותביא אנשים לעשות שינוי מרפא בחברה ובסביבה. כפי שאומרים בתחום הקיימות "הייה גלובלי ופעל לוקלי". הסיורים שלי מאפשרים את הראייה הגלובלית ומזמינים לשינוי, החל מהקטן ביותר בחשיבה ועד לעשייה.
האתר של רויטל שושני
להזמנת הרצאה או סיור: 054-6522566