סינדרום ירושלים

חופשה בעיר ירושלים

המלצות לחופשה עירונית בירושלים

לָמָּה יְרוּשָלַיִם תָּמִיד שְתַּיִם, שֶל מַעְלָה וְשֶל מַטָּה

וַאֲנִי רוֹצֶה לִחְיוֹת בִּירוּשָלַיִם שֶל אֶמְצַע

בְּלִי לַחְבוֹט אֶת ראשִי לְמַעְלָה

וּבְלִי לִפְצוֹע אֶת רַגְלַי לְמַטָּה…

(יהודה עמיחי/ מתוך  "ירושלים ירושלים למה ירושלים")

"ירושלים היא קרוסלה מסתובבת ומסתובבת…" – כך מתאר יהודה עמיחי את המורכבות של ירושלים וזה גם מה שאני מרגישה כלפי עיר הבירה.

פעמים אין ספור ביקרתי בה – דודה שלי מתגוררת בעיר, למדתי בה לתואר שני, עבדתי בערוץ הראשון,  בתקופה שהוא עוד היה 'הטלוויזיה הכללית', היו לי חברות ירושלמיות למכביר וניהלתי רומנים סוערים עם גברברים ירושלמים שלקחו אותי, בלילות של ירח מלא, לסיורים רומנטיים בעירם.

ולמרות זאת מעולם לא הצלחתי להתחבר אליה, לפתח אליה רגשות. מכירים את האנשים, שלא משנה מה, לא נוצרת איתם כימיה? אז ככה ירושלים ואני. היא קשה לי מדי, קונפליקטואלית, דתית, לאומית, מקוטבת, מוזנחת, הררית, מלנכולית.

אבל כאשר דנה חפצדי, בלוגרית טיולים וירושלמית גאה, הציעה לי להצטרף לסיור בלוגריות בירושלים, מטעם הרשות לפיתוח ירושלים, הצטרפתי בשמחה ומתוך מטרה להכיר את העיר מהזווית הבלוגרית, כמו גם לפרגן לעסקי תיירות בעיר שנפגעה קשה מהיעדר תיירות נכנסת.

מוזמנים לגלות את החוויה הירושלמית האורבנית שלי, מודל 2020. לפגוש שכונות, קהילות, יוצרים וחולמים.

הפלייליסט הירושלמי שלי:

המלצות לחופשה בירושלים

אוויר הרים צלול כיין – יקב ירושלים

את החוויה הירושלמית שלנו התחלנו, בשעת בין ערביים, מול נוף החומות, עם אוויר הרים צלול כיין ועם יין אמיתי ומשובח.

בשכונת ימין משה, למרגלות טחנת הרוח המיתולוגית של משה מונטיפיורי, אותה נהגנו לפקוד בכל טיול שנתי לירושלים, הוקם מיזם נחמד של יקבי ירושלים, היקב הירושלמי היחידי שנותר בעיר.

חלל הטחנה הוסב למרכז המבקרים של היקב ואילו בחלל החיצוני, ברחבת התצפית, נפתח בית קפה קטן בתוך כרכרה.

מאד מומלץ להגיע למקום, לפנות ערב, לטעום מקולקציית היינות המעולה של היקב, לנשנש פלטת גבינות או סתם ליהנות מקפה או משקה קר על רקע הנוף.

אתר היקב

לאחר שהתענגנו על היין המשובח יצאנו לסיור רומנטי בהדרכתו של אבידוב ברנשטיין,

אבידוב הוא יליד ירושלים, מורה דרך מוסמך, צלם וקולינר, המעביר סיורי נישה חוויתים בירושלים.

אבידוב לקח אותנו לסיור ברחבי ימין משה, משכנות שאננים ועד לבניין י.מ.ק.א, את הסיור הוא תיבל במידע היסטורי לצד שירים וטיפים על צילום.

סיור הדגל של אבידוב הוא ZOOM through Jerusalem, הסיור הייחודי נערך על גבי קטנוע מנהלים מפואר, אחד על אחד ונועד לאנשים הקצרים בזמן.

לאתר של אבידוב

טלפון ליצירת קשר: 054-2211555

חופשה רומנטית בירושלים

וכל הכבוד לשר! – ימין משה ומשכנות שאננים

ירושלים מורכבת ממארג של שכונות. כל שכונה והאופי שלה והסיפור הייחודי לה.

שכונות ימין ומשה ומשכנות שאננים הן מבין השכונות היפות והרומנטיות שבעיר, אבל מאחוריהן מסתתר סיפור של ג'נטרפקציה.

שכונת משכנות שאננים היא השכונה היהודית הראשונה שהוקמה בירושלים מחוץ לעיר העתיקה.  היא נוסדה בשנת 1860. ביוזמתו ובתמיכתו של משה מונטיפיורי. מטרתו של מונטיפיורי הייתה להעניק דיור בר השגה, חינם ללא כסף לאנשים נזקקים ותלמידי חכמים.

שכונת  ימין משה הסמוכה לה הוקמה בשנת 1891 ונחשבה בשעתו לשכונה מודרנית.

אלא שבשל אירועי המאורעות, מלחמת העצמאות וחלוקת ירושלים, הפכו שתי השכונות לשכונות ספר ובסופו של דבר תושביהן נטשו אותן. לאחר קום המדינה התיישבו בבתים הנטושים עולים מטורקיה וכורדיסטן שחיו שם בתנאים לא פשוטים.

בתחילת שנות השישים ובעיקר לאחר מלחמת ששת הימים, העירייה תכננה לשנות את צביונן של שתי השכונות וליצור באיזור מרכז לאמנים וסופרים, קרקעות השכונה הופקעו תמורת פיצויים נמוכים, מהלך שלווה בהתנגדות תושבי השכונה.

בדירות ששופצו בימין משה התיישבו דיירים חדשים רובם אמנים, סופרים, ציירים ואנשים אמידים. השכונה הפכה לשכונת מגורים יפה ויוקרתית.

המבנים המקוריים של משכנות שאננים נמצאים היום בחסות קרן ירושלים, אשר שיפצה אותם כמרכז לפעילות אמנותית ותרבותית של דיאלוג, סובלנות ופלורליזם.

המלצות לחופשה בירושלים

ראיתי עיר עוטפת אור – חיזיון מגדל דויד

לאחר ארוחת ערב טעימה במסעדת ואלרו, אשר במתחם שוק מחנה יהודה, אנחנו ממשיכות אל התכנית האמנותית של הערב וגם אחד השיאים, מבחינתי, של הסיור בירושלים – החיזיון האור קולי במוזיאון מגדל דוד.

איך מספרים סיפור שחוק, בן אלפי שנים, בצורה חדשנית ומודרנית?

במוזיאון מגדל דוד לקחו את חומות המצודה של מגדל דוד והפכו אותן לחלק מהתפאורה עליה מוקרן המופע. חוויה רב חושית המעבירה תחושה של "עיר עוטפת אור". דימויים ססגוניים, עתירי תנועה וצבע מקיפים אותך מכל עבר ומספרים, בלי מילים, את סיפורם של ירושלים ודויד המלך לאורך אלפי שנים.

החיזיון נמשך כ-45 דקות ומתקיים תחת כיפת השמיים, תוך הקפדה על כללי התו הסגול. מומלץ להצטייד בלבוש חם.

כל הפרטים באתר של המוזיאון.

בתרדמת אילן ואבן שבויה בחלומה – מלון וילה בראון במושבה

את הלילה העברנו במלון וילה בראון במושבה, מלון חביב, מרשת מלונות בראון, הממוקם בבניין היסטורי לשימור, במושבה הגרמנית בירושלים, עם דלתות וחלונות בצבע כחול, שאי אפשר לפספס וגינה חמודה ונעימה.

החדרים במלון קטנים, אם כי לחלקם יש מרפסת שפונה אל נוף ירוק.

הוא בעיקר מתאים למי שמגיע לחוות את העיר ולא מתכוון להיות הרבה בחדר.

המלון שוכן ברחוב קטן ושקט וזה לטעמי יתרון שנמצאים בעיר גדולה. אולם קחו בחשבון שהוא לא נמצא במרכז העיר, היכן שכל המסעדות וחיי הלילה.

עוד נקודה חשובה – ארוחת הבוקר מוגשת בבתי קפה מחוץ למלון, מרחק של כשבע דקות הליכה.

המושבה הגרמנית בירושלים מזכירה את חו"ל ולא בכדי, היא נוסדה בשנת  1873 וכמו שאר המושבות הגרמניות בארץ, היא נבנתה על ידי הטמפלרים. הבנייה נעשתה במתכונת כפר גרמני טיפוסי בחבל וירטמברג, אך בניגוד לבנייה בגרמניה שנעשית בעץ ולבנים, כאן הבניה היא באבן ירושלמית. אם אתם לנים במלון, אני ממליצה להקדיש שעה קלה של שיטוט ברחוב הראשי של המושבה – רחוב עמק רפאים וברחובות הקטנים היוצאים ממנו.

כתובת: יהושע בן נון 13 ירושלים

להזמנת המלון המזמינים מאתר הבית זכאים לחמישה אחוז הנחה.

הפסקת קפה - קפה קפית

קפה קפית, הוא מוסד ותיק וידוע בסצינת בתי הקפה הירושלמית. רשת בתי קפה שהחלה בסניף במושבה הגרמנית. בסניף הזה אכלנו את ארוחת הבוקר שהייתה עשירה, טעימה ומגוונת. המקום מציע תפריט "ישראלי-ירושלמי"', אבל האווירה בו דווקא מזכירה בתי קפה שכונתיים בחו"ל. כתובת: עמק רפאים 36

מלון וילה בראון במושבה

ירושלים של ברזל ושל עופרת ושל שחור – בית אות המוצר הירושלמי

הסיור שלנו מתחיל בסימן בתי חולים היסטוריים בירושלים.

התחלנו עם בית אות המוצר הירושלמי ששימש כאגף של בית החולים למחלות עינים של מסדר סנט ג'ון. מסדר סט. ג'ון היה חלק ממסדר ההוספיטלרים שמטרתו הייתה לרפא חולים ללא כל מטרה מיסיונרית, ולפיכך היה בית החולים הנוצרי היחידי בירושלים שיהודים הסכימו להתאשפז בו.

המבנה, שתוכנן על ידי האדריכל האנגלי קליפורד הולידיי, הינו בסגנון אקלקטי – החצר המרשימה היא דמויית חאן ערבי כשעל קירותיה מתנוססים סמלי אצולה של אבירי המסדר שתרמו לבניין הבית, לרגע קט אפשר לדמיין שאנחנו בבריטניה.

כל אחד מחדרי המבנה שימש כמרפאה בה ישב רופא שקיבל מעל מאה חולים ביום. החדר המרשים ביותר הוא החדר המרכזי בקומה הראשונה, המעוטר בעבודות קרמיקה יפיפיות של אמן הקרמיקה הארמני – דוד אוהנסיאן,

במהלך מלחמת העצמאות ננטש הבניין והאיזור כולו היה חלק משטח ההפקר שהפריד בין מערב העיר לירדן. ב1970 שינה המבנה ייעוד ומאז הוא משמש כמרכז אמנות שימושית, בו פועלות סדנאות אמנים ירושלמים, בעלי "אות המוצר הירושלמי".

כיום פועלים בחדרי המתחם כ35 אמנים בתחומי הצורפות, זכוכית, קרמיקה, צורפות, יודאיקה, טקסטיל ועוד.

בימי שישי נערך בחצר הפנימית יריד אומני הבית.

ניתן גם לתאם סיור מודרך במקום, לפגוש את האמנים בפעולתם, לשמוע על סיפורו ההיסטורי של המבנה ואף לעלות לתצפית מודרכת וייחודית מגג הבניין.

כתובת: דרך חברון 12, ירושלים

פרטים על הסדנאות והסיורים ועל שעות הפתיחה באתר של בית אות המוצר.

בית אות המוצר ירושלים

סיפור על אהבה וחושך  – בית הנסן

"יש לך אומץ?" הוא שאל אותי בערב ירושלמי קר. אומץ היא לא תכונה חזקה אצלי, ובכל זאת העזתי לשאול אותו במה מדובר.

"בואי נתפלח לבית הנסן, בית החולים למצורעים, זה לא רחוק ממני".

שמעתי מצורעים ושאריות האומץ המועטות שעוד היו לי בדם נמוגו.

בסוף התפשרנו על הצצה על המבנה מבחוץ והלכנו לאכול פיתה עם זעתר וסומק בעיר העתיקה.

אולם עד היום אני זוכרת את החומות הגבוהות והעבות שהסתירו מבנה וגן מסתורי, אפופי סוד, שהזכירו לי את הסיפור "סוד הגן הנעלם".

ה

בית הנסן, שתוכנן בידי האדריכל הגרמני קונרד שיק, נוסד ב-1867 בידי הכנסייה הפרוטסטנטית המשותפת בירושלים. הוא נקרא “עזרת ישו”, אך כונה בפי כול “בית המצורעים” היות והיה בית המחסה הראשון לחולי צרעת.  בשנת 1952 הוא הפך לבית חולים ממשלתי ונקרא בית הנסן על שם מי שגילה בשנת 1879 את החיידק הגורם למחלת הנסן.

בשנת 2009 עבר המקום מרשותו של משרד הבריאות לידי עיריית ירושלים. הרשות לפיתוח ירושלים ביצעה במקום תהליך שימור ושיפוץ נרחב. כיום הוא משמש מרכז תרבות בנושאי העיצוב המדיה והטכנולוגיה. בחדרים האישפוז והטיפול לשעבר מוצוגות כיום תערוכות (כולל תערוכה היסטורית המספרת את סיפור הבית ודייריו), חלקם הוסבו לאולם קולנוע, מעבדת סאונד, מעבדת אנימציה וחדרי לימוד.

מאד מרתק לשוטט במבנה המיוחד, שלפעמים יש בו תחושה כאילו הזמן עמד מלכת, ולדמיין איך היו החיים בו לפני מאה שנה.

בחצר המתחם, בבית הרופא ההיסטורי, נמצא בית הקפה של "משק עפאים" .

משק עפאים לחקלאות בת-קיימא הוקם בכלל במושב עידן שבערבה על-ידי האחים ינון והדיי עפאים.

המשק פועל בגישה של ‘חקלאות אחרת’ המאפשרת לצרכנים להיות בקשר ישיר עם המגדלים, לצד שמירה על אקולוגיה וסחר הוגן.

בית הקפה הינו צמחוני-חלבי וכולל מנות ללא גלוטן. כל המנות המוגשות במקום מגשימות את החזן של המשק עם המוטו “מהזרע לצלחת”, כשרוב חומרי הגלם מגיעים ממשק עפאים או ממשקים אחרים בארץ.

כתובת: רח' גדליהו אלון 14, ירושלים

אתר בית הנסן

אתר משק עפאים

המלצות לחופשה בירושלים

ירושלים האחרת – מוסללה

בשנות התשעים של המאה הקודמת עבדתי כעורכת משנה בערוץ הראשון, שכונה אז בפשטות "הטלויזיה הכללית". פעמיים בשבוע עליתי על אוטובוס ונסעתי במיוחד מתל אביב למשרדי הערוץ ברוממה ירושלים.

לפעמים גם נשארתי ללון בירושלים אצל חברתי מהעבודה, נגה, דרכה התוודעתי לקהילות חברתיות ויוצרות בירושלים, שהיו נפגשות בבתי קפה ירושלים בוהמיינים, לערבי הקראת שירה ודיון על נושאים חברתיים ברומו של עולם וחשיבה משותפת איך גם ניתן לשנות את העולם הזה.

ירושלים היא עיר הטרוגנית וקונפליקטואלית בהרבה מובנים – דתיים, עדתיים, לאומיים וכד'. אבל דווקא בזכות קונפליקטים אלו נוצרו בעיר לאורך השנים קהילות ומיזמים קהילתיים ותרבותיים שמנסים לאחד את תושבי העיר, לשנות את מה שצריך שינוי, לקדם קהילות שונות ולתת ביטוי לירושלים האחרת.

כזו היא גם קבוצת מוסללה.

מוסללה הינה קהילת יוצרים ירושלמית המאגדת אמנים, פעילים חברתיים, אנשי חינוך ויזמים ופועלת בעיר מאז שנת 2009. היא נוסדה בשכונת מוסררה (והשם הוא חיבור של מוסררה ומסלול) וכיום מירב הפעילות נעשית במרפסת של מוסללה, שנמצאת במרכז כלל, ומהווה "נווה מדבר עירוני".

המרפסת, מרחב ציבורי מסוג חדש, כוללת גן ירוק על גג המבנה, המשמש מרכז לימוד והדגמה עירוני-קהילתי של טכנולוגיות ירוקות וכלים ליישום קיימות בחיי היום-יום, במטרה לקדם את הפיכת העיר ליצרנית, ירוקה ונקייה, מרחב למפגשי יצירה ותוכן לכל הגילאים, הרצאות ואירועים ("באסטה של מעלה"), סיורים, מעבדת מחקר עירונית ועוד.

חברי מוסללה מאמינים ב"כוחה של האמנות והיצירתיות להביא לשינוי הנדרש בדרכי החשיבה וההתנהלות של החברה האנושית והישראלית בפרט ולקדם את הפיכתה לחברה פתוחה ויצירתית בה לכל אדם ישנה אפשרות להביע ולהגשים את עצמו".

כתובת: יפו 97, ירושלים

פרטים על שעות פתיחה וארועים באתר של מוסללה.

מרכז כלל – סיפור של החמצה

מרכז כלל קם על חורבותיו של בית הספר לבנים של רשת "כל ישראל חברים – אליאנס", בית הספר המקצועי הראשון שנבנה עבור הציבור היהודי בירושלים.

קונספט הבניין ,שתוכנן על ידי  דן איתן, היה חדשני ושאפתני בשנות ה-70 בישראל, הרעיון היה לשלב בין מרכז מסחרי גדול בקומותיו הראשונות וקומות משרדים מעליו, במטרה להפוך את מרכז העיר, שסבל מהזנחה ממושכת, למוקד מסחרי שוקק וחי. התוכנית המקורית של המתחם הייתה שילוב של מבנה ורחוב פתוח, באמצעות כיכר ספירלית, המשמשת מקום מפגש של מערכת רחובות פנימיים בחצאי קומות. אולם החלק הפתוח נאלץ להפוך למקורה בשל תנאי מזג אוויר, במשך שנים רבות הפרויקט לא הושלם והמבנה הפך למעין פיל לבן, שאוכלס בחנויות סקס ובשמועות של רוחות רפאים.

עם השנים, רב החנויות בבניין הכעור ננטשו וגם קהל המבקרים הדיר ממנו רגליו. גם כיום, המבנה משדר הזנחה ודקדנטיות , יש בו מספר חנויות ומשרדים, השוכנים במסדרונות ארוכים, המייצרים מבוך כאוטי. המחשבה העיקרית שחולפת בביקור בו היא "איפה היציאה הכי קרובה?"

אולי תהליך התחדשות בהובלת קהילת מוסללה, יפיח בבניין חיים יחזיר למרכז כלל את הקונספט המקורי לחבר בין מסחר וקהילה.

המלצות לחופשה בירושלים

הפסקת קפה - דלי גארדן

בכניסה לגן הבוטני, בתוך משתלה גדולה ויפה, הוקמה מעדניית בוטיק שלא נופלת ברמתה ממעדניות בחו"ל - עם ירקות, פירות, יינות, פסטות, מאפים ולחמים טובים, מבחר גבינות, ועוד שפע של מוצרים מהארץ והתפוצות. ובתוך המעדנייה, משקיף אל המשתלה, שוכן בית קפה קטן וחמוד המגיש ממוצרי וחומרי הגלם של המעדנייה.כתובת: יהודה בורלא 1

המלצות לחופשה בירושלים

לכל אחד יש עיר ושמה ירושלים

יֶשְׁנָהּ עַצְבוּת וּשְׁמָהּ דּוֹמֶה לִירוּשָׁלַיִם
וּבִנְגִינַת צְלִילֵי פַּעֲמוֹנִים
שִׁיר אַחֲרוֹן יֵרֵד מִגֹּבַהּ מִגְדָּלַיִךְ
לְנַגֵּן אֶת שְׁמוֹ בָּאֲבָנִים.

לכל אחד ירושלים/מילים: נתן יונתן

את החוויה הירושלמית סיימנו, בערבו של היום, בגן הבוטני.

הגן היה עמוס לעייפה במשפחות עם ילדים, ואני העדפתי להימלט מהצפיפות. אולם בימים כתיקונם, בעיקר במזג אויר נעים, הגן הבוטני הוא ריאה ירוקה נעימה בלב העיר.

תודה רבה לעיריית ירושלים, הרשות לפיתוח ירושלים, דנה חפצדי וכל הנושאים במלאכה על הארגון וההפקה של הסיור המושקע בירושלים. עוד פרטים על אטרקציות, מלונות, מסעדות וסיורים בירושלים תמצאו באתר הרשמי של תיירות ירושלים

רוצים לגלות מה עוד אפשר לעשות בירושלים? מוזמנים לקרוא את הפוסטים של חברותי למסע.

רוצים להמשיך לטייל בארץ?

בואו לגלות איתי את חיפה

מוזמנים להצטרף אלי לתל אביב

ומה עם חו"ל?

מתי כבר נוכל לטוס לחו"ל כמו פעם? גם אני שואלת את השאלה הזו, לצערי אין עדיין תשובה, בינתיים מוזמנים להסתפק בקרואטיה או ביוון וכמובן גם להצטרף לרשימת התפוצה ולקבל התראה כאשר אני מפרסמת פוסט חדש.

חופשה קצרה בירושלים

תגובות פייסבוק

לקריאה נוספת

8 Comments

דנה 06/09/2020 at 7:13 am

כרגיל מיכל אי אפשר להפסיק לקרוא אותך !! ומוסיקה שאת מוסיפה לפוסט מהממת

Reply
מיכל מנור 08/09/2020 at 11:41 am

תודה רבה רבה לך דנה ותודה על ההזמנה לבקר בעירך.

Reply
Lian 10/09/2020 at 8:57 pm

איך עשית לי חשק!! למען האמת, רוצה מאוד להגיע לירושלים ליום טיול (או יומיים…) אבל הרעיון שזה כרוך בלהיות עם מסכה כל היום – מדכדך מאוד. בכל מקרה שומרת לי את ההמלצות, בחלק מהמקומות כבר ביקרתי ואשמח לשוב אליהם, את האחרים אשמח לגלות.

Reply
מיכל מנור 11/09/2020 at 11:09 am

מסכימה איתך, לטייל עם מסיכה, בעיקר כשחם, זה מאד לא נעים ועדיף להמתין

Reply
נועה בר-נס 10/09/2020 at 10:10 pm

נשמע סיור נהדר. אני רחכה שיתקרר קצת ואז ניסע לגן הבוטני ובית הנסן.

Reply
מיכל מנור 11/09/2020 at 11:10 am

בהחלט מומלץ להמתין שיתקרר קצת….

Reply
Sari Even 12/09/2020 at 10:24 am

נהדר מיכל, כיף לקרוא על הסיור. את חלק מהמקומות ממש לא הכרתי. גם לי תמיד היו רגשות מעורבים עם ירושלים, אבל בפעם האחרונה שסיירנו עם דנה בשוק מחנה יהודה, קיבלנו חשק לעוד. רושמת לי כמה מהמקומות לביקור בקרוב…

Reply
מיכל מנור 17/09/2020 at 1:07 pm

תודה רבה שרי, בגיחה שלנו לשוק ראינו צפיפות גדולה ואנשים בלי מסיכות, אז מיהרנו החוצה…אולי אחזור אחרי הקורונה

Reply

Leave a Comment

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

לורשה

מוזמנים להמשיך לראות עולם

הצטרפו לרשימת התפוצה

וקבלו למייל דיוורים עם:

המלצות על יעדים ומקומות נחמדים

מידע על מסלולים והשראה לטיולים