מגלים את ישראל מזוויות חדשות דרך עיניים מקומיות
לחוות מקום ואת האנשים והעסקים המקומיים שלו מבפנים
מי אתם, מתן סעד ובת מאיוסט?
אנחנו יזמים חברתיים עם הרבה מוטיבציה שהארץ שלנו תהיה מאירת פנים, מזמינה ומקרבת. שיהיה בינינו, כאנשים שחיים בארץ הזו, אמון גבוה וקירבה אמיתית ובטוחה שיאפשרו לנו להרגיש קרובים באמת, להרגיש תחושה של שותפות, לזרוח ולהקרין זאת אחד לשניה. אנחנו פועלים בשנים האחרונות בתחומי הקהילה, התרבות, השלטון המקומי והתכנון העירוני לקדם מטרה זו דרך מגוון פרויקטים שהקמנו וניהלנו – המנסרה, הרשת, עושים רחוב, פלייסמייקינג.
אני (מתן) יזם לב. מקדם מיזמים שאני מאמין בהם מהלב. התואר שלמדתי הוא בתכנון עירוני. אני מחפש לקרב בין אנשים דרך חוויות משנות תודעה ותפיסה. זה קרה דרך המיזמים השונים שהייתי מעורב בהם ברמה הקהילתית בבאר שבע (הרשת ועושים רחוב), וברמה התיירותית חברתית בשנים האחרונות – ברמה הארצית.
בנוסף אני בוגר לימודי תעודה במיתוג, אסטרטגיה ושיווק שמסייעים הרבה מאוד בכל המיזמים השונים הללו.
בת היא בוגרת תוכנית צוערים לשלטון המקומי של עמותת עתידים, עבדה 5 שנים בשלטון המקומי של מצפה רמון כעוזרת מנכ"ל העירייה וכמנהלת היחידה האסטרטגית לצעירים (תחת מרכז הצעירים – המנסרה).
בשנה האחרונה, לאחר יציאה מאוד משמעותית לשביל ישראל, בת לומדת לימודים שקשורים לעולמות הטבע והחיבור אליו: אקותרפיה, ליקוט צמחי בר, שפת הציפורים ועוד. במקביל היא מנטורית למנהלי מרכזי צעירים בישראל, תוך שילוב של הכלים החדשים שהיא לומדת בימים אלו. ו… ביחד הקמנו את וייב מקומי.
איך התחיל וייב מקומי?
הסיפור של 'וייב מקומי' התחיל איפשהו בשנת 2019, עוד לפני שהייתה קורונה ולפני שנהיינו זוג. הייתה לנו שיחה משמעותית שבה הבנו שאנחנו מרגישים תחושה של משבר עם המדינה. המצב הרגיש שברירי ונפיץ – הרבה מאוד שיסוי ושבטיות מסוכסכת, כולנו מכירים את זה.
כשניסינו למצוא נקודות אופטימיות – שמנו לב שהחוויה שלנו עם 'הארץ' עצמה היא חוויה ממש חיובית. אנחנו מאוד אוהבים לטייל בנופים המדהימים שפה, לפגוש אנשים מיוחדים, להגיע למקומות חדשים, לגלות עסקים מקומיים עם סיפור. פשוט להרגיש ברגליים את הקסם המקומי. יש פה מקומות עם מקומיות כל כך מיוחדת, עמוקה, מהפנטת, צבעונית.
אבל, וזה ווחאד אבל – הרבה מהמקומות האלו מאוד לא נגישים. צריך הרבה מזל או מישהו מקומי שמכירים כדי להרגיש את הוייב שלו, אחרת הרבה מאוד מקומות מרגישים סתמיים ולא מסבירי פנים.
התחלנו לחשוב מה יכול להיות המתכון שישנה את זה – איך יוצרים חוויה מזמינה יותר. וככה גיבשנו לאט לאט – רכיב אחרי רכיב – את הדברים הקטנים שעושים את זה הכי מעיף ומדויק. הרכיבים האלו שיגרמו לנו לא להרגיש זרים או תיירים או 'לא מבינים מה הקטע של המקום', אלא מבקרים שמצליחים להתחבר לאוצרות ולפנינים שנמצאות שם מול העיניים שלנו. אחרי הרבה ניסויים, פיילוטים והזמנת חברים הגענו לקונספט של 'וייב מקומי'.
האתר של וייב מקומי
מה זה בעצם "וייב מקומי"?
ברמה הפשוטה – זו חוויה משנת תודעה על מקומות שונים בישראל, דרך עיניים מקומיות. ברמה הרחבה זה מיזם שהוא חלק מתפיסה לפיה תיירות היא כלי מדהים לקרב בין אנשים שונים בארץ המגוונת שלנו – כשמגיעים ממקום של פתיחות וסקרנות ולא ממקום "יודע" ומקובע.
מה המטרה והחזון של המיזם?
ברחב ובשאיפה הגבוהה – למנף את המגמה של לגלות את ישראל מזוויות חדשות, כדי לקדם קירוב ושבירת סטיגמות וקבעונות חברתיים ושבטיים שיש לנו הרבה מהם בארץ, לצערנו… וגם, להקליל ולהכניס חוויות קרובות ומגבירות אמון בין אנשים שונים בחברה הישראלית.
איך זה עובד?
יש שני פורמטים:
קבוצתי מובנה (ארגונים פרטיים, קבוצת חברים, חברות וכו') – נרשמת קבוצה של בין 14 ל-30 אנשים ל-24 שעות של חוויה במקום.
בהגעה פוגש אותם הוייבר – מארח או מארחת מקומית שעברו הכשרה וחיים את המקום שלהם בכל רמ"ח איבריהם. הוייבר נותן סקירה קצרה של לאיפה הגיעו האנשים ומספר את הסיפור האישי שלו והחיבור שלו למקום.
בסוף המפגש הזה הוא נותן לכל זוג ערכת וייב מקומי לשיטוט עצמאי, שכולל שלל אופציות לחוויות ומפגשים באיזור (ןהכל עם דגשים והמלצות אישיות שלו ולא סתם רשימת גוגל) – קולינריה – איפה לאכול ומה שווה להזמין, מוקדי טבע מעניינים ולאן המקומיים הולכים, עסקים מקומיים מיוחדים ששווים ביקור וקל לפספס, אנשים מעניינים ששווה לפגוש (מרמת מוכר ספציפי בשוק ששווה לדבר איתו ועד למפגש סדנאי מובנה בסוף הוייב עם דמות מקומית מרתקת).
החוויה עצמה כוללת גם את המפגש עם הוייבר, גם את ערכת השיטוט העצמאית, גם את הלינה במקום הלינה המיוחד שיש לכל וייב וגם טעימות מקומיות משולבות (או ארוחה גדולה אחת או שני שוברי טעימות קטנות).
לקהל הרחב – הפורמט השני מאוד דומה במבנה שלו, אבל הוא לא של קבוצה אורגנית אלא של אנשים שונים שנרשמים ל-24 שעות ספציפיות במקום מסוים. בעצם קבוצה שנוצרת לטובת אותן שעות, אבל כל זוג / שלישיה שמגיעים מתנהלים כיחידה עצמאית למעט במפגש הפתיחה ובסדנת הסגירה. זה מייצר חיבורים מדהימים לפעמים בין אנשים שלא הכירו קודם לכן (2 זוגות שמחליטים לטייל ביחד פתאום וכאלה).
איזה סוגי וייבים יש?
התכנים מאוד משתנים לפי כל מקום ולפי כל וייבר. הבחירה בסוף אם הוייב יהיה יותר קולינרי או יותר טבע או יותר תרבותי או יותר רגוע ומלא מנוחה היא בעיקר תלויית המשתתפים עצמם ואיזה מסלול הם בונים לעצמם על בסיס ההמלצות של הוייבר. חשוב להגיד שהוייבר נמצא שם זמין למשך כל ה-24 שעות להתייעצויות מרחוק, כמו תמיכה שעוזרת לך למצוא את הדברים הכי מדויקים לך בתוך החוויה.
מה אתם אוהבים במיזם הזה?
וואי מלא דברים. את הנבחרת המדהימה של הוייברים. את ההתרגשות של אנשים כשהם מגלים מקום חדש מזוויות שלא ציפו. את האמון שנוצר בין אנשים לבין מקומות ואנשים אחרים – שסודק את הסקפטיות והציניות שכולנו נופלים בה לפעמים. את הגילוי בעצמנו של מקומות חדשים.
איזה עוד דברים יש לכם בארסנל?
חד משמעית ILH וההוסטלים – עמותה לעידוד התיירות העצמאית בישראל עם עשרות גסטהאוסים והוסטלים ברחבי הארץ ואתר שמרכז את כל הגסטהאוסים וההוסטלים של ישראל במקום אחד.
מעבר לכך אנחנו מאוד מקושרים ומחוברים בבאר שבע ובמצפה רמון – שם הרבה מהמיזמים שהקמנו. ובנוסף אני בונה בימים אלו את מותג התיירות של באר שבע די מאפס. תהליך מרתק.
איך עברה עליכם תקופת הקורונה?
זו הייתה תקופה מאוד טובה ברמה האישית וזמן עבודה טוב לדייק ולבנות את הוייב. הפיקים של הגלים הקשו עלינו לקיים וייבים אבל אחרי כל פיק של גל היה ביקוש גבוה לצאת ולנשום אוויר מה שמאוד סייע לנו בוייב המקומי.
אם יש שיעור משמעותי שהקורונה יצרה לנו הוא ההזדמנות לגלות את מה שמתחת לפנס מחדש, מזוויות אחרות. יש לנו פה בארץ יקום אנתרופולוגי, סוציולוגי, אקולוגי שלם. במרחק של כמה שעות נסיעה גג נמצא פה כל כך הרבה עדות, שבטים, מגזרים, סוגי טבע, חוויות מגוונות, קולינריה מיוחדת ומלאת שפע.
מהם התכנונים שלכם לשנה הקרובה?
לפצח את נושא השיווק של הוייב לקהל הרחב. יש לנו רצון שתקום קהילת 'מטיילי העולם החדש' שתקדם זהות משותפת של מטיילים שלא רוצים להיות תיירים במקום אליו הם מגיעים, אלא לחוות את המקום ואת האנשים והעסקים המקומיים שלו מבפנים ובאים פתוחים לעבור חוויה מעצבת.
חלק מכללי הקהילה הזו הוא הנושא של 'קונים מקומי' – בתור מי שמאמינים במקומיות, אנחנו רוצים לחזק את הכלכלה המקומית. את בית הקפה, חנות המעצבים, הדוכן השכונתי. זה הביטוי החומרי של האמונה שלנו בזה שלכל מקום יש את הקסם והערכים שלו ואנחנו רוצים לתמוך בה.
ולסיום המלצה על שני עסקי תיירות בדרום שאתם אוהבים
וואו יש כל כך הרבה. נבחר בכל זאת שניים אהובים במיוחד:
חוות נאות המהממת.
קפה רגע ופארק הסופרים המדהים בבאר שבע.